In statele europene exista diferente notabile in ce priveste reglementarea si impozitarea pensiilor, arata un studiu realizat de Cameron McKenna (CMS). Daca in Romania, veniturile din pensiile private sunt supuse unui impozit de 16%, iar in Franta cu 10%, in Olanda acestea sunt impozitate cu 52%. In alte tari, precum Marea Britanie sau Austria, impozitul aplicat variaza.
CMS a publicat la finele lunii ianuarie prima editie a Ghidului International al Pensiilor, un studiu care trece in revista reglementarile actuale din domeniul pensiilor din 21 de tari din Europa si din lume, inclusiv Romania.
“Studiul CMS este deosebit de util, atat reglementatorilor din domeniu cat si mediului de afaceri, mai ales in contextul actual cand in multe state europene se pune problema restructurarii sistemelor de pensii. Ghidul este un prilej de studiu asupra diferitelor opinii si solutii privind problematica pensiilor, dar poate constitui totodata o baza pentru un dialog constructiv intre cei interesati, continand modele concrete de abordare si experiente valoroase in domeniul reglementarii pensiilor”, a declarat
Gabriel Sidere, Managing Partner al biroului CMS din Romania.
“Un numar tot mai mare de clienti sunt interesati de oportunitati de afaceri la nivel regional. Studiul nostru propune o imagine fidela si sintetica a diferitelor reglementari privind domeniul pensiilor, fiind un ghid de referinta pentru orice investitor interesat de pensii, oriunde in Europa”, a declarat
Bernd Roock, Seful Departamentului Forta de munca & Pensii / Employment & Pensions al CMS.
In Romania, sistemul de pensii este alcatuit din trei piloni. Primul pilon este reprezentat de sistemul public de pensii, iar pilonul II si III este reprezentat de pensiile private: pensii private obligatorii si pensii private facultative. Fiecare persoana aflata in campul muncii in varsta de cel mult 35 de ani are obligatia de a adera la un fond de pensii din Pilonul II. De asemenea, si persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 au posibilitatea de a plati contributii la Pilonul II. Astfel, contribuabilii vor primi pensia privata obligatorie la varsta de 65 de ani, iar pensia facultativa la 60 de ani.
Pentru Pilonul II de pensii, contributia de inceput a fost de 2% din veniturile brute ale salariatului, urmand sa creasca progresiv pana la nivelul de 6%, in 2016. Pe de alta parte, insa, contributiile din Pilonul III sunt flexibile.
Contributiile angajatorului la Pilonul III sunt deductibile, pana la o limita maxima de 200 de euro per angajat pentru fiecare an fiscal. Pe de alta parte, contributiile angajatorului la Pilonul III nu sunt deductibile fiscal. In Italia, spre exemplu, nu exista contributii la sistemul de pensii privat. Insa, angajatii platesc 33% din venitul lor impozabil la sistemul de asigurari, iar persoanele care desfasoara activitati independente platesc o contributie de 20%. In Belgia, nu exista o contributie obligatorie prestabilita, cuantumul contributiilor depinde de planul de pensii stabilit de ramura ocupationala.
In Romania, veniturile din ambele sisteme de pensii, privat si facultativ, sunt supuse impozitului pe venit de 16%, cu o deductibilitate de aproximativ 240 de euro.
In Franta, de exemplu, pensiile sunt supuse impozitului cu 10%, in limita a aproximativ 3600 de euro. In Olanda, sunt impozitate cu 52%, in timp ce, in Marea Britanie, desi pensiile sunt supuse impozitului pe venit, exista mai multe tipuri de sume forfetare care pot fi platite, pentru a nu plati impozit.
Va prezentam in fisier atasat studiul “CMS International Guide to Pensions”.
Comentarii articol (7)