Sistemul de cazier judiciar roman va fi informatizat si interconectat cu sistemele similare de la nivel European, prin implementarea unui proiect de peste 3,7 milioane de euro. Noul sistem va permite eliberarea in timp real (pe loc/on-line) de certificate, copii ori extrase de cazier judiciar, informeaza MAI.
Sistemul va permite realizarea schimbului de informatii intre Registrele de Cazier Judiciar romane si cele ale Statelor Membre UE. Proiectul are ca principal scop realizarea unei baze de date informatizate a persoanelor inscrise in evidentele cazierului judiciar national (ROCRIS), care sa sa se interconecteze, sa respecte si sa asigure functionarea ECRIS (Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare),
incepand cu data de 7 aprilie 2012.
Ca si granita estica a Uniunii Europene, Romania va fi aliniata la standardele acesteia, facilitand un schimb mai rapid de informatii. Acest fapt va imbunatati investigarea criminalitatii la nivel european prin obtinerea datelor necesare in timp real si prin schimbul de informatii.
Vor putea fi eliberate in timp real (pe loc/on-line) pentru solicitanti (persoane fizice si/sau juridice romane si/sau straine) certificate, copii ori extrase de cazier judiciar.
“Sistemul informatic ROCRIS va crea premisele ca, in limitele legii, toate institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie sa aiba acces, in mod operativ, la baza de date ce va fi creata prin transferarea pe suport magnetic a evidentelor manuale ale cazierului judiciar”, se arata in documentul MAI.
In urma realizarii si punerii in functiune a acestui sistem se va eficientiza fluxul de comunicare la nivelul intregii Politii Romane si vor putea fi schimbate datele de interes operativ prevazute de lege, conform legislatiei in vigoare.
ROCRIS va automatiza o serie de fluxuri de activitati conform cu cerintele functionale exprimate in codul penal, codul de procedura penala, Legea 290/2004 privind cazierul judiciar republicata, precum si reglementarile interne cu aplicabilitate in materie.
De asemenea, potrivit MAI, ROCRIS va permite, in sistem automatizat, in conditii de siguranta si in mod operativ, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetateni romani, straini sau apatrizi si persoane juridice, in conditiile legii si copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei.
Acest proiect contine doua componente. Prima vizeaza realizarea ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierul Judiciar Roman), respectiv:
- crearea bazelor de date automatizate privind persoanele aflate in evidentele manuale ale cazierului judiciar.
- eliberarea in timp real (pe loc/on-line) pentru solicitanti (persoane fizice si/sau juridice romane si/sau straine) de certificate, copii ori extrase de cazier judiciar.
- conectarea la acest sistem a structurilor de cazier judiciar de la nivelul Romaniei si Uniunii Europene.
Ce de-a doua etapa vizeaza pregatirea infrastructurii tehnice de interconectare a bazelor de date privind cazierele judiciare ale Statelor Membre in vederea realizarii ECRIS (Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare).
Avantajele implementarii acestui sistem constau in:
- eliberarea, in sistem automat si rapid, a certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice si juridice.
- conectarea la sistem a tuturor unitatilor si subunitatilor de politie si crearea conditiilor tehnice pentru conectarea parchetelor, precum si a celorlalte institutii din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala ale M.A.I. si justitie care au dreptul legal de a accesa / opera datele existente in cazier, respectand conditiile legale de acordare a accesului diferentiat, pe nivele de informatii.
- eliberarea certificatelor de cazier judiciar si de copii de pe cazierul judiciar de la orice unitate de politie conectata la sistem.
- furnizarea, in sistem automat si rapid, a copiilor securizate de pe cazierul judiciar, intr-un format standard, care sa contina informatiile reglementate prin lege, pentru institutiile din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie.
- realizarea accesului concurential si diferentiat in functie de drepturi legale, integrarea sistemului de cazier judiciar cu alte sisteme informatice ale institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie.
Folosirea, pentru introducerea si actualizarea datelor, a infrastructurii IT&C a unitatilor de politie.
- punerea la dispozitie a unei interfete standard pentru organele de urmarire penala, instantele de judecata, institutiile din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie.
- punerea la dispozitie a unei o interfete informatice standard pentru furnizarea de catre Ministerul Justitiei (Instantele Judecatoresti, Administratia Nationala a Penitenciarelor) si Ministerul Public, la solicitarea M.A.I., a datelor necesare actualizarii permanente a bazei de date a cazierului judiciar in format electronic, conform prevederilor legale.
- interoperabilitatea cu celelalte baze de date ale agentiilor de aplicare a legii cu atributii in domeniu.
Prin Legea nr. 290/24.06.2004 privind cazierul judiciar, a fost creat cadrul legislativ de realizare a Sistemului National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar (SNEICJ).
Ca urmare a adoptarii la nivel european a unor acte legislative comunitare, in anul 2009, respectiv: Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea si continutul schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare intre statele membre, Decizia 2009/316/JAI a Consiliului din 6 aprilie 2009 de instituire a Sistemului european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) in aplicarea articolului 11 din Decizia-cadru 2009/315/JAI; Romaniei ii revine obligatia de a demara activitati specifice la nivel national, in scopul implementarii Deciziei ECRIS,
pana la termenul impus de 7 aprilie 2012.
In cadrul Programului Justitie Penala, lansat de catre Comisia Europeana in luna noiembrie 2009, cu un buget de 6.000.000 Euro, co-finantat pana la 70% din costurile eligibile ale proiectului, specialistii serviciului au identificat oportunitatea transmiterii unui proiect in valoare totala de 3.721.116 euro, avand ca obiective realizarea Sistemul Informatic al Cazierul Judiciar Roman (ROCRIS) si integrarea acestuia cu Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) – propunere de proiect acceptata de Comisia Europeana, in anul 2010.
La data de 10 decembrie 2010, Inspectoratul General al Politiei Romane a semnat acordul de grant (contract) JUST/2009/JPEN/AG/CR/723, in valoare de 3.325.289 euro (Contributia IGPR – 1.000.912,00 euro - cofinantare 30,10%, Contributia CE – 2.324.377,00 euro - 69,90%), durata proiectului fiind de 24 de luni.
Comentarii articol (3)