Prin Ordinul 1752/2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a stabilit noi prevederi legate de Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia.
Ordinul ANAF nr. 1752/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I. nr. 141 din 24 februarie 2011.
Astfel, dupa
capitolul VII „Distribuirea sumelor platite in contul unic de contribuabilii aflati sub incidenta Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare” se va introduce un nou capitol, capitolul VII 1.
Noul capitol va viza Inregistrarea impozitului pe venitul din salarii platit de contribuabilii care au sedii secundare inregistrate ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor.
Astfel, in intelesul dispozitiilor noului capitol, prin
contribuabil se intelege orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica obligata la plata impozitului pe venitul din salarii datorat de salariatii care isi desfasoara activitatea la sediul principal si la sediile sale secundare.
Contribuabilii au obligatia de a depune «Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate», cod 112, prin care se individualizeaza obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venitul din salarii datorat de salariatii care isi desfasoara activitatea la sediul principal si la sediile secundare ale acestora.
“Distribuirea sumelor platite in contul unic 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat — sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire» si stingerea obligatiilor fiscale datorate de contribuabili se vor efectua in mod corespunzator, potrivit dispozitiilor prezentei metodologii”, se arata in Ordinul ANAF.
In scopul aplicarii prevederilor art. 32 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venit stins se distribuie si se inregistreaza de catre organul fiscal competent, pe sediul principal, respectiv pe sediile secundare ale platitorului, proportional cu impozitul datora pentru fiecare dintre acestea din totalul impozitului individualizat in titlul de creanta pentru care s-a efectuat stingerea.
Modul de distribuire a impozitului pe venitul din salarii stins, atat pe sediul principal, cat si pe fiecare dintre sediile secundare, se comunica, in sistem informatic, de catre organul fiscal competent unitatii de trezorerie a statului la care este arondat acesta.
Comentarii articol (3)