Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare instituirea infractiunii de camata, urmand ca persoanele care se indeletnicesc cu darea de bani cu dobanda sa fie pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
In intelesul legii, termenii de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) camata - dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut.
b) camatar – persoana fizica ce da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.”
Sumele de banii obtinute prin savarsirea infractiunii se confisca.
Avand in vedere ca activitatea de camatarie este prevazuta ca infractiune in Noul Cod Penal (Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009), aceasta lege va reglementa interzicerea activitatii de camatarie pana la intrarea in vigoare a acestei legi.
Noul Cod Penal va intra in vigoare la o data stabilita prin Legea pentru punerea in aplicare a Codului Penal.
Senatul a adoptat saptamana trecuta, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale. Proiectul de lege prevede abrogarea Legii nr. 15/1968 privind Codul penal cu modificarile si completarile ulterioare si stabileste data intrarii in vigoare a prezentei legi si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si necesitatea elaborarii de catre Guvern si supunerii aprobarii Parlamentului, a doua proiecte de legi esentiale pentru reforma sistemului judiciar in materie penala - proiectul de lege privind organizarea si functionarea serviciilor de probatiune si proiectul de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
Comentarii articol (45)