Programul de dezvoltare a retelei de camine pentru varstnici, prin care 67 de spitale vor fi transformate in centre pentru batrani, va avea un buget total de 200 milioane de lei si se va derula pe o perioada de 33 de luni, potrivit unei HG publicate in Monitorul Oficial.
HG nr. 212/2011 pentru aprobarea Programului de interes national „Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 175, din 11 martie 2011.
Programul de dezvoltare a retelei de camine pentru varstinici a fost initiat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si va fi finantat din fonduri puse la dispozitia Ministerului Muncii. El se va derula pe o
perioada de 33 luni,
incepand cu data de 1 aprilie 2011, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013.
Bugetul total al proiectului este de
200 milioane de lei, dintre care
pentru anul 2011 au fost alocate 55 milioane lei. Planificarea finantarii este
multianuala.
Programul se adreseaza, in primul rand,
autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin reorganizarea unor unitati sanitare cu paturi aflate in reteaua proprie.
Prin intermediul proiectului se finanteaza
cheltuielile curente de functionare a caminelor nou-infiintate
pe o perioada maxima de 33 de luni, iar suma aprobata pentru finantare se stabileste in functie de numarul de beneficiari.
Acordarea fondurilor prin program se realizeaza incepand cu 1 aprilie 2011 pentru autoritatile administratiei publice locale care incheie contractul pana la data de 31 martie 2011, iar pentru cele care depun solicitarea de finantare dupa aceasta data finantarea se face incepand cu data de intai a lunii urmatoare datei de incheiere a contractului.
Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, pot accesa acest program si alte autoritati locale care au in subordine spitale care nu au fost mentionate explicit in actul normativ.
Ministrul de resort a mai declarat la finalul sedintei de Guvern in care s-a aprobat programul ca personalul medical din spitalele desfiintate va fi preluat de caminele pentru varstnici sau va fi distribuit pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate.
"
Nimeni nu isi va pierde locul de munca, avem nevoie de personal calificat”, a precizat atunci Cseke Attila.
Actul normativ stabileste intr-adevar, la articolul 4, ca personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul spitalelor, care nu a fost preluat de catre caminele pentru persoanele varstnice,
urmeaza sa fie redistribuit la alte unitati sanitare.
Conform ministrului Attila Cseke, in cele 67 de spitale sunt 677 de medici si 2.085 de asistenti medicali.
De asemenea, ministrul Cseke a adaugat ca, potrivit datelor Ministerului Muncii, in prezent sunt 130 de camine pentru persoane varstnice, unele sustinute de autoritati locale, altele de ONG-uri sau societati private, in cadrul carora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de asteptare.
Comentarii articol (9)