Dupa propunerea legislativa a deputatei Manuela Mitrea de a se interzice fumatul in toate spatiile inchise publice, nefumatorii si fumatorii s-au pozitionat bine pe baricade si au inceput sa arunce cu argumente, fiecare sustinandu-si cauza.
Articolul continuă mai jos
Fumatorii bat cu pumnul in masa ca e dreptul lor sa fumeze, ca e sanatatea lor in joc si ca au libertatea de a alege. Se plang ca sunt discriminati si prevad urmari apocaliptice daca o lege antifumat atat de restrictiva ar fi pusa in aplicare (localuri inchise, vanzari reduse in cafenele si baruri).
De cealalata parte nefumatorii, (inca) mai multi ca numar, dar, parca mai putin vocali, incearca si ei sa contraargumenteze: e si dreptul lor de a nu fuma si de a nu fi obligati sa inspire fumul celorlati, e dreptul lor de a avea spatii special destinate nefumatorilor, dar care sa nu fie doar niste debarale triste, undeva in coltul cafenelei. Si lista poate continua.
In ceea ce ma priveste, sustin o lege anti-fumat cat mai stricta pentru ca experienta de pana acum si legislatia care reglementeaza in prezent consumul de tutun mi-a demonstrat ca suntem un popor la care jumatatile de masura nu functioneaza. Sa explic.
Conform prevederilor actuale, localurile mai mici de 100 de metri patrati trebuie sa aleaga daca sunt destinate exclusiv fumatorilor sau exclusiv nefumatorilor, in timp ce, in spatiile mai mari de 100 metri patrati, patronii sunt obligati sa creeze zone speciale pentru nefumatori.
Acum sa vedem, insa, cum este aplicata aceasta lege.
Cele mai multe dintre spatiile mai mici de 100 metri patrati s-au transformat in localuri destinate fumatorilor pentru ca, trebuie sa recunoastem, acestia sunt mai atractivi pentru patroni – zabovesc mai mult in local, deci consuma mai mult.
In ceea ce priveste localurile mai mari de 100 metri patrati, s-au creat intr-adevar spatii speciale pentru nefumatori, insa, de cele mai multe ori, acestea sunt niste zone mici, cu 2-3 mese, izolate intr-un colt (in care oricum nu prea statea nimeni), separate de te-miri-ce (perdele, geamuri termopan, usi glisante), uneori chiar neseparate. Ca sa ajungi la ele, trebuie sa travesezi o intreaga zona de fumatori (deci inspiri fum), iar sistemele de ventilatie, atunci cand exista, sunt insuficiente si nu fac fata.
Asadar, patronii respecta legea, in aparenta, insa, in realitate, nimic nu se schimba, iar efectele benefice preconizate - diminuarea problemelor de sanatate cauzate de fumatul pasiv si scaderea treptata a numarului de fumatori activi - nu vor aparea prea curand.
Se pare, deci, ca ne trebuie o lege clara, stricta, care sa nu permita eludari, iar o propunere ca interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise este vehementa si completa si nu pare sa lase loc de interpretari (pana la proba contrarie – sa nu uitam ca suntem un popor foarte inovator in materie de ocolit legi).
Fumatorii insista ca o astfel de reglementare ii discrimineaza si ca este dreptul lor de a fuma, dar omit un singur aspect important: si nefumatorii au drepturi. Dreptul de a savura o masa intr-un restaurant fara sa fie asezonata cu fum de tigara de la masa vecina, dreptul de a sta in statia de autobuz fara sa inspire tutunul ars al celui care fumeaza langa, dreptul de a intra intr-un lift, fara sa se sufoce in aerul irespirabil cauzat de vecinul de la 8 care nu mai putea astepta pana afara sa isi aprinda o tigara.
Drepturi avem cu totii, important este sa ni le punem in practica fara a le leza pe ale celorlalti.
Asadar, fumatorii au dreptul sa fumeze oriunde si oricum, atata timp cat fumul lor nu-i deranjeaza pe nefumatori si nu le incalca dreptul lor de a nu fuma. Mai simplu: Poti fuma, insa nu ma obliga sa fumez cu tine!
Ca sa fim cinstiti, o lege antifumat stricta este necesara pentru ca bunul simt nu functioneaza intotdeauna singur. Din pacate.
Si, ca sa fim cinstiti pana la capat, care sunt, de fapt, urmarile atat de grave ale unei legi impotriva fumatului? Fumatorii se vor adapta si vor iesi afara din local ca sa fumeze, apoi se vor intoarce la masa. De aerul mai curat dinauntru si plamanii mai putin intoxicati ne vom bucura cu totii. In plus, cine stie, poate ca fumatorii se vor motiva in acest mod sa renunte la fumat sau macar sa rareasca tigarile, caci sa se tot plimbe de la masa - afara nu poate fi prea placut. Mai ales in sezonul rece.
Daca as fi extremista, as aduce in discutie si fumatul pe strada. In ceea ce priveste localurile ai o optiune: un afis te avertizeaza ca spatiul e pentru fumatori, deci daca alegi sa intri, o faci in cunostinta de cauza – insa, pe strada? Pe strada mergem toti, fie ca place sau nu, iar daca se fumeaza, se incalca din nou dreptul nefumatorului de a nu fuma. Dar nu vreau sa pun aceasta chestiune pe tapet: concesii fac si nefumatorii, sa stiti.
Acum va intreb pe dumneavoastra: cum ar arata legea antifumat care v-ar multumi si ce sanse credeti ca ar avea sa fie aplicata in Romania?
****
Stiati ca...
(efectele nocive ale tigarilor le cunoastem cu totii, dar inca o trecere in revista nu face rau nimanui)
La fiecare sase secunde, o persoana moare din cauza bolilor asociate tutunului, in total aproximativ 5 milioane de oameni mor anual? (potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii)
Nicotina actioneaza direct asupra inimii, schimband frecventa cardiaca si tensiunea arteriala? In concentratii mari, nicotina este letala, o singura picatura de nicotina pura, pusa pe limba, fiind suficienta pentru a ucide o persoana. Nicotina este atat de "eficienta", incat de secole, este folosita ca pesticid.
Un studiu realizat in Marea Britanie de-a lungul a 50 de ani a avut niste rezultate incredibile: autorii au stabilit ca renuntarea la fumat la varsta de 30, 40, 50 sau 60 ani a determinat prelungirea sperantei de viata cu 10, 9, 6 si respectiv 3 ani?
Dupa o ora de stat intr-o camera inchisa in care se fumeaza, nefumatorul inhaleaza cantitati egale de nitrozamine cu cele existente in 15 tigari nefiltrate? O expunere de doar 30 de minute la fum de tigara are acelasi efect asupra sangelui si vaselor de sange ca in cazul in care ai fuma un pachet de tigari pe zi. Riscul de a face cancer pulmonar de catre nefumatorii expusi la fumatul pasiv creste cu 20-30 procente, iar riscul bolilor cardiovasculare creste cu 23%. In plus, riscul de cancer la san este posibil sa creasca cu pana la 40% in randul femeilor care lucreaza in restaurante si baruri.
Comentarii articol (195)