Data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane.
Totodata, motivatia pentru care Politia Romana imbraca haine festive in aceasta zi se regaseste in istorie, in timpul domniei lui Dimitrie Ghica. In anul 1822, domnitorul i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei, legalizand, astfel, functionarea acestei institutii. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur in interiorul careia era prezentata Maica Domnului, inaintea Arhanghelului Gabriel, care ii aducea vestea cea buna (Buna Vestire).
In anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitala, atributiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orasului in timpul noptii si pastrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau in oras).
Intr-o forma sau alta, sub diferite denumiri, simtindu-se nevoia statornicirii unor norme si reguli de ordine si siguranta, de functionare in liniste si pace, Politia, ca institutie, a insotit statul in toate oranduirile cunoscute de istorie.
Comentarii articol (2)