Cind a aparut, s-a cintat un fel de prohod al printului. Gata, dispare hirtia. Ei bine, hirtia n-a disparut. Inca. Nu se duce o lupta, dar ziarul tiparit pare ca tinde sa devina divizia de lux a unei publicatii. De ce spun asta. Cred ca exista o mai mare atentie a autorului atunci cind e vorba de print pentru ca articolul ramine ca o pecete. In online, continutul, forma, se pot modifica tot timpul.
Articolul continuă mai jos
Pina la urma, intre un ziar pe care il scrii si publicatul electronic se afla atitudinea. La fel intre scrisul cu penita, pe hirtie, si cel la tastatura. Tai si arunci foaia sau dai un simplu delete. Nu sint un fan dar nici nu dau cu piatra in presa online. Ii recunosc meritele pentru ca datorita ei informatia ajunge mult mai repede la cel care se presupune a fi beneficiarul ei. Ei bine, cu aceasta mult dorita informatie mi se pare ca e problema. In noianul electronic, unde sa gasesc informatia corecta? Si aici am in vedere zona strict online, platforma care nu are si varianta print. Pentru ca aici se afla, cred, marea miza si se da marea batalie.
Aici informatia se amesteca si uneori se confunda cu opinia. Si nu e bine nici pentru una, nici pentru alta. Ne aflam in fata unei dileme. Pe cine si ce sa cred. Apoi ma uit la ceea ce se cheama forumul de la final. Forum, care va sa zica in acceptiunea greaca si latina, loc al schimbului de idei, al dezbaterii coerente si decente, se transforma in mediul electronic in locul unde printre opinii de bun simt, trebuie sa recunosc, se amesteca si tatele. Agramate si frustrate, vor si ele sa fie auzite. ‘’Ce pana lor, ele n-au dreptul la o opinie’’?
Ce iese, se vede pe monitor. Sa fim insa optimisti, pentru ca la un moment dat se va cerne cumpatarea enter-ului de batutul haotic in taste. Si mai mult, cele doua, printul si online-ul, vor gasi calea sa traiasca in pace. La fel cum penita nu cred ca se va impotmoli in fata unui mouse si nici o biblioteca in care se afla citeva sute de carti nu se va speria de un e-book reader care o priveste semet de la inaltimea celor citeva mii de carti pe care le-a acumulat.
Acest articol mi-a trezit o mai veche dilema. In numele libertatii de exprimare, trebuie lasat oricine sa-si exprime opiniile pe un forum sau tocmai pentru ca libertatea de exprimare e un bun cistigat cu mare efort, ar trebui si meritat?
_
Dragos Ghitulete este scriitor si realizator de emisiuni culturale si politice la RFI Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. Dragos Ghitulete a debutat in volum in anul 2010 cu romanul “Gluma ruseasca” aparut la Editura Cartea Romaneasca.
Citește mai mult despre
presa online de calitate
Comentarii articol (0)