Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) pregateste modificarea legislatiei din domeniul silvic pentru a stagna fenomenul defrisarilor ilegale, informeaza un comunicat de presa al MMP. Astfel, furtul de lemne ar urma sa fie sanctionat penal, indiferent de cantitatea sustrasa. In acelasi timp, MMP a elaborat si un proiect de lege care prevede obligatia producatorilor de deseuri de a reutiliza, recicla si valorifica deseurile.
“Anul trecut, am modificat legislatia si am introdus sanctiuni drastice pentru o arie mai larga de abateri. Am inclus Jandarmeria, Politia de frontiera si Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, pe langa cei din sistemul silvic, care vor putea aplica aceste sanctiuni in cazul constatarii unor abateri de la Codul silvic. Pe langa aceste masuri, am incheiat un protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor pe baza caruia se deruleaza actiuni ample de control”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, joi.
De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a anuntat masuri noi care sa duca la reducerea fenomenului taierilor ilegale, dar si masuri care se refera la actualizarea unor normative silvice.
“In acest moment, lucram la un act normativ prin care
furtul de lemne, indiferent de cantitate, sa fie pedepsit penal, nu numai cazurile in care este depasita cantitatea de 5 mc, asa cum este in momentul de fata. Am constatat, ca normativele pe baza carora se realizeaza planurile de amenjament silvic sunt foarte vechi, iar asa ceva nu este posibil. Aceste vor fi revizuite in perioada urmatoare, astfel incat planurile de amenajament silvic sa aiba in vedere, pe langa considerentele silvice si economice si considerente de protectia mediului, sociale si peisagistice”, a subliniat ministrul László Borbély.
Un nou cadru legal pentru colectarea si intrebuintarea deseurilor
De asemenea, la initiativa Ministerului Mediului si Padurilor, in cadrul sedintei din 6 aprilie,
Guvernul Romaniei a adoptat Legea privind regimul deseurilor, care instituie obligatia de a trata deseurile intr-o maniera care sa nu aiba efecte negative asupra acestuia si a sanatatii populatiei, prin incurajarea punerii in aplicare a ierarhiei deseurilor si reducerea consumului de resurse.
De asemenea, prin aceasta lege se introduc notiunile de incetare a statutului de deseu, prevenire si pregatire pentru reutilizare. Un alt element de noutate consta in
introducerea raspunderii extinse a producatorului pentru a consolida reutilizarea, prevenirea, reciclarea si valorificarea deseurilor.
Un alt element prezent in Legea privind regimul deseurilor consta in
facilitarea colectarii separate si tratarea adecvata a biodeseurilor in vederea producerii de compost fara riscuri pentru mediu si a altor materiale bazate pe bio-deseuri, dar si distinctia dintre stocarea preliminara a deseurilor inaintea colectarii, colectarea deseurilor si stocarea acestora inaintea tratarii lor. In actul normativ sunt introduse masuri de stimulare a crearii unor retele de reutilizare si reparare prin sprijinirea acestora, prin utilizarea unor instrumente economice si se stabilesc programele de prevenire a generarii deseurilor pe baza indicatorilor adoptati de catre Comisia Europeana. De asemenea, Legea introduce o serie de cerinte noi privind elaborarea planurilor regionale si judetene de gestionare a deseurilor.
Potrivit MMP, proiectul de lege transpune
Directiva 2008/98/CE Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile si stabileste cadrul legal privind masurile si procedurile necesare pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse determinate de generarea si gestionarea deseurilor.
Comentarii articol (5)