In cadrul procedurii de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana a reclamat, vineri, o suma totala de 530 de milioane de euro reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre. Astfel, se vor recupera fonduri de la Bulgaria, Danemarca, Grecia, Spania, Franta, Italia, Țarile de Jos, Portugalia, Romania si Regatul Unit, iar Germaniei i se va rambursa o mica suma.
Motivul corectiei aplicate in cazul Romaniei, il reprezinta punctele slabe ale LPIS-GIS legate de controalele administrative incrucisate, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controale la fata locului ineficiente (de asemenea, se leaga de masurile de dezvoltare rurala pe suprafata), in anul financiar 2009.
Banii revin la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Conform CE, statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu controlarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect.
Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majoritatii platilor din cadrul PAC, mai ales prin intermediul agentiilor lor de plati. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu cu verificarea cererilor de plati directe ale fermierilor. Comisia desfasoara peste 100 de audituri in fiecare an, verificand daca controalele si reactiile in ceea ce priveste deficientele sunt suficiente, si are dreptul sa recupereze fonduri ulterior daca auditurile constata ca reactiile statului membru nu sunt suficiente pentru a garanta ca fondurile UE au fost cheltuite in mod adecvat.
Corectia financiara este proportionala cu rata erorilor. Decizia a fost luata in urma unui proces de conciliere intre Comisie si statele membre, pe baza datelor obiective de pe teren si a riscului de utilizare incorecta a fondurilor.
Fisa informativa „Pentru o gestionare inteleapta a bugetului agricol” poate fi consultata aici.
Comentarii articol (3)