HG nr. 457/2011 privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 371, din 26 mai 2011.
“Aceasta Hotarare de Guvern stabileste cadrul in care institutiile de invatamant superior din Romania, deopotriva publice si private, vor putea sa desfasoare concursurile pentru posturile de asistent universitar cu titlu de doctor, lector, sef de lucrari, conferentiar si profesor universitar, angajati pe perioada nedeterminata”, a explicat ministrul, la finalul sedintei de Guvern in care actul normativ a fost aprobat.
El a mai sustinut ca Hotararea urmareste sa elimine “tot ce tine de posibilul nepotism universitar”.
Actul normativ prevede standarde de ocupare a posturilor universitare de: asistent, lector /sef de lucrari, conferentiar, profesor, asistent de cercetare si cercetator stiintific.
Metodologia stabileste ca orice concurs pentru ocuparea unui post universitar va fi anuntat prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea a III-a, cu cel putin doua luni inainte de data desfasurarii primei probe de concurs. Inscrierea la concurs incepe in ziua publicarii anuntului si se incheie cu 15 zile calendaristice inaintea desfasurarii primei probe.
Potrivit noilor reguli, din comisiile de evaluare nu vor mai putea face parte rude de pana la gradul al III-lea, inclusiv ale candidatilor sau persoane care au avut relatii comerciale cu acestia.
De asemenea, din procedura de concurs nu pot face parte nici persoane care sunt angajate in aceeasi institutie cu un candidat care detine o functie de conducere si ii sunt subordonate ierarhic acestuia.
In plus, cei care candideaza pentru posturile de conferentiar si profesor universitar vor fi evaluati de o comisie din care cel putin trei membri trebuie sa fie din afara universitatii care a organizat concursul.
Mai mult, pentru posturile de profesor, cel putin un membru al comisiei trebuie sa fie angajat al unei institutii de invatamant superior si de cercetare din strainatate.
Daniel Funeriu a explicat la finalul sedintei de Guvern amintite ca „acest act normativ stabileste, pentru prima data, faptul ca meritele profesionale sunt singurele care pot sa duca la obtinerea unui post in invatamantul superior”, iar criteriile de selectie vor avea in vedere indicatori recunoscuti international.
„Nu sunt limite de varsta. Singurul criteriu este calitatea judecata prin prisma indicatorilor internationali. Ne aliniem in sfarsit la standardele internationale modul in care se ocupa posturile in invatamantul superior”, a adaugat tot atunci ministrul de resort.
Comentarii articol (6)