Romania - ajunsa din urma de o paguba de 1,5 miliarde de euro, scrie Gandul.
Romania ar putea returna pana la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene de preaderare daca nu finalizeaza proiectele respective pana la sfarsitul anului. Declaratia a fost facuta luni de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, la prezentarea rezultatelor primei evaluari a noului acordului preventiv.
"Guvernul realizeaza progrese in absorbtia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente si eforturile in acest sens trebuie dublate (...) Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, sume deja platite, daca aceste proiecte nu sunt finalizate pana la sfarsitul acestui an", a spus Franks.
Investitiile in parloaga aduc profit garantat, titreaza Adevarul.
Marii latifundiari din Romania nu-si lucreaza terenurile, dar se bucura de subventii de 176 de euro pentru fiecare hectar. Taxa pe parloaga este ineficienta atata vreme cat proprietarii acestora primesc subventii. Terenul nelucrat aduce profit insemnat strainilor care detin zeci de mii de hectare in Romania.
Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din Romania, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Acest lucru plaseaza tara noastra pe locul al doilea in regiune in functie de suprafata terenurilor necultivate. Actuala Politica Agricola Comuna ii incurajeaza pe proprietarii de terenuri sa le lase parloaga pentru ca primesc subventii de pana la 176 de euro pe hectar.
Aflati din Evenimentul Zilei Cat costa o nastere la privat.
Cele mai ieftine oferte le au spitale private din provincie, in jur de 1.000 de euro o nastere naturala, in timp ce una in conditii de lux maxim sare de 2.500 de euro.
Romancele au prins gust pentru nasterile la privat, in ultimii ani peste 10.000 de femei alegand sa-si aduca pe lume copiii in clinici private. Cele mai ieftine oferte vin de la clinici din provincie, care se multumesc sa ceara si 900 de euro pentru o nastere naturala, in timp ce ofertele cele mai scumpe, care includ insa conditii mult mai bune, le au maternitati din Bucuresti.
FMI vrea management privat in firmele de stat ca in Tanzania, Nicaragua sau Rwanda, relateaza Financiarul.
Autoritatile romane sunt de acord cu vanzarea unor pachete de actiuni din societatile energetice.
Marile companii de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor avea management privat, independent de orice ingerinta politica, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. Analistii sunt de parere insa ca un management privat nu va putea lua decizii in afara intereselor politice daca in consiliile de administratie vor ramane in continuare reprezentanti ai diferitelor ministere sau membri de partid.
Cum a reusit Transelectrica sa-si tripleze profitul in primul trimestru, informeaza Ziarul Financiar.
Compania de transport al energiei electrice Transelectrica Bucuresti (TEL), controlata de Ministerul Economiei, a raportat in primul trimestru un profit net de 160,9 mil. lei (38 mil. euro), de 3,2 ori mai mare decat in perioada similara din 2010, in conditiile in care cifra de afaceri a crescut cu 7,9%, la 750 mil. lei (177,5 mil. euro), potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Transelectrica a beneficiat de la 1 ianuarie 2011 de o crestere cu 10% a tarifului de transport al energiei electrice. In plus, cantitatea de energie transportata a fost cu 11,75% mai mare decat in primul trimestru din 2010, la 15,7 milioane MWh. Astfel, veniturile din servicii de transport al energiei electrice, care reprezinta principala sursa de profit a companiei, au crescut cu 24%, la 295 mil. lei (70 mil. euro).
Comentarii articol (0)