Necesitatea instaurarii unei monarhii constitutionale in Romania este o tema recurenta in discursul public, care se pune pe tapet an de an, in momentele de sarbatoare ale Casei Regale. De fiecare data se lanseaza ideea ca regalitatea ar putea fi o solutie salvatoare pentru statul roman. Dumnevoastra ce credeti: este viabila o monarhie constitutionala in Romania?
Articolul continuă mai jos
10 mai este Ziua Regalitatii in Romania. In 1866, Principele Carol I a fost proclamat "domnitor al tuturor romanilor", urmand ca 15 ani mai tarziu, in 1881, sa devina rege, iar Romania monarhie.
Ca in fiecare an, sarbatoarea Regalitatii i-a adus fata in fata pe cei care sustin monarhia si pe cei care o resping. Daca in trecut, situatia era transata in dezbateri ample, cu articole documentate sau editoriale argumentate, in ultimii ani discutiile s-au purtat mai mult in “subsolul” site-urilor de informare: la rubricile de comentarii.
De aceea, va invit astazi si pe dumnevoastra la o dezbatere pe acest subiect, in ideea ca ““cititorii nostri sunt mai inteligenti decat ai lor”. :)
In ceea ce ma priveste, cred ca regalitatea ar conferi tarii noastre constanta, prestigiu si demnitate in relatia cu celelate state ale lumii. In relatia cu natiunea, monarhul ar putea furniza exemplul de moralitate si de conduita pe care noi, ceilalti, sa-l luam ca reper, si de care, trebuie sa recunoastem, avem atata nevoie.
Mai cred ca o monarhie constitutionala ar putea impune stabilitatea politica de care ducem lipsa acum. In plus, monarhul ar fi o figura suprapartinica si neutra pentru ca ce nu este schimbat la o anumita perioada de timp (deci nu ar alerga dupa functii si capital electoral) si nici nu provine din vreun partid (deci ar putea fi un arbitru al vietii politice).
Argumentele de ordin financiar in sprijinul monarhiei sunt si ele pertinente: un rege nu ar avea nevoie de campanie electorala la fiecare 4-5 ani, asa ca, din acest punct de vedere, cheltuielile de functionare ar fi mai mici decat intr-o republica prezidentiala.
Nu pot sa nu iau in calcul si realizarile majore pe care Romania le-a infaptuit in timpul in care a fost condusa de principii de Hohenzollern: cucerirea independentei si Marea Unire sunt primele care imi vin in minte.
Nu in ultimul rand, de ce sa nu recunosc, figurile regale, felul in care sunt crescute si educate, rafinamentul in care isi duc existenta, valorile pe care le sustin, toate acestea m-au fascinat dintotdeauna.
Totusi, nu sunt convinsa ca o monarhie constitutionala ar fi un regim viabil pentru Romania. Cred ca pentru un asemenea regim ar fi nevoie, asa cum declara omul politic Ion Diaconescu in anii precedenti, “de un sistem politic cu stat puternic, cu legi moderne, cu o capacitate administrativa si cu justitie puternica”.
In acelasi timp, nu stiu cat ar fi de pregatit romanii sa renunte la dreptul de a-si vota presedintele.
Dumneavoastra cum priviti regalitatea? Este realizabila o monarhie constitutionala in Romania si, cel mai important, v-ati dori un asemenea regim?
Citește mai mult despre
monarhie constitutionala romania, ziua regalitatii
Comentarii articol (251)