În acest context cele mai recente evolutii pe Capitolul 24-JAI privesc controlul si managementul frontierelor, migratie si azil, cooperarea politieneasca, combaterea criminalitatii organizate, a traficului cu fiinte umane si a traficului de droguri, precum si lupta împotriva coruptiei.
În ceea ce priveste controlul si managementul frontierelor, începând cu 01.04.2005 a intrat în vigoare noua structura a I.G.P.F. aprobata prin Ordinul ministrului administratiei si internelor din 18.03.2005, fiind prevazute noi structuri cu atributii concrete pe linia combaterii migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere. Totodata, noua structura institutionala prevede încadrarea, în acest an, a 1.400 politisti de frontiera, 700 fiind deja angajati. Diferenta urmeaza a fi asigurata, pâna la sfârsitul anului, din sursa externa, aproximativ 500 de politisti de frontiera urmând a actiona pe granita de est si nord a tarii. A fost implementat, aflându-se în stadiul de testare, sistemul integrat de comunicatii voce-date la nivelul judetelor Iasi, Vaslui si Galati.
Actiunea de separare a fluxurilor de pasageri în functie de cetatenie în aeroporturile internationale a fost deja finalizata în aeroporturile din Baneasa si Timisoara si va fi finalizata la aeroportul Henri Coanda, Iasi, Sibiu, Suceava, Craiova, Târgu-Mures, Arad, Constanta. În ceea ce priveste separarea fluxurilor de pasageri în porturile internationale, au fost identificate solutii în acest sens, iar în portul Constanta lucrarile vor fi finalizate în cursul acestui an.
În domeniul migratiei si azilului, Autoritatea pentru Straini a achizitionat echipamentul IT necesar punerii în functiune a Sistemului Informatic de Management al Strainilor. La data de 31.03.2005, Sistemul Informatic de Management al Strainilor, inclusiv emiterea noilor documente de identitate si calatorie pentru straini, era operational în 25 birouri judetene pentru straini si la cele doua servicii pentru straini ale Municipiului Bucuresti. Aplicatia aferenta Sistemului informatic pentru Managementul Strainilor a fost data în exploatare în data de 03.02.2005 la Oficiul National pentru Refugiati.
În domeniul cooperarii politienesti au fost adoptate Hotarârea Guvernului nr.196/2005 privind aprobarea Strategiei Ministerului Administratiei si Internelor de realizare a ordinii si sigurantei publice, pentru cresterea sigurantei cetateanului si prevenirea criminalitatii stradale, precum si Planul-cadru de cooperare între Politie si Jandarmerie pentru îndeplinirea unor misiuni de mentinere a ordinii publice, pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor în statiuni montane si pe trasee turistice din zona acestora, precum si pe litoralul Marii Negre, în Delta Dunarii ori în statiuni balneare sau în alte zone de interes operativ.
Sub aspectul combaterii traficului cu fiinte umane si, respectiv, de droguri, în vederea îmbunatatirii asistentei pentru victimele traficului de fiinte umane se întreprind în prezent masuri pentru înfiintarea a zece centre de primire care se vor afla în administrarea consiliilor judetene, la cinci dintre aceste centre fiind deja alocate spatiile necesare.
Strategia nationala antidrog 2005-2012 a fost aprobata prin H.G. 73/27.01.2005 si a fost publicata în M.O. nr. 112/03.02.2005. Proiectul de Hotarâre a Guvernului pentru aprobarea Planului de actiune în vederea implementarii Strategiei nationale antidrog în perioada 2005-2008 a fost adoptat în cadrul sedintei Guvernului din data de 14 aprilie 2005.
În domeniul luptei împotriva coruptiei, Ministerul Administratiei si Internelor a promovat proiectul de lege privind înfiintarea Directiei Anticoruptie, structura aflata în coordonarea ministrului Administratiei si Internelor. La nivelul I.G.P.R., a fost aprobat „Planul de actiune împotriva coruptiei în rândul personalului Politiei Române pe anul 2005” si Chestionarul de risc pentru coruptia din Politia Româna, destinat exclusiv politistilor.
Comentarii articol (0)