Numarul de fuziuni si achizitii incheiate in 2010 a crescut cu 25% fata de anul trecut, tendinta care continua si in 2011, informeaza un studiu al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna. Astfel, conform CMS, cele mai atractive sectoare pe piata de M&A sunt sectorul energetic, sectorul financiar-bancar, sectorul bunurilor de consum si sectorul industrial.
Studiul Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011 analizeaza peste 1.000 de tranzactii de fuziuni si achizitii ale companiei, de-a lungul ultimilor 4 ani. Analiza efectuata
arata revenirea unei tendinte favorabile pentru vanzatori pe piata de fuziuni si achizitii din regiune, dupa ce, anul trecut, aceasta a inclinat semnificativ in favoarea cumparatorilor.
„In ceea ce priveste Romania, in 2011, inregistram o crestere semnificativa a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atat din partea fondurilor de investitii cat si a celor strategice. Principalele sectoare atractive in acest an sunt cel energetic (atat green energy cat si conventionala), financiar-bancar (exituri, vanzari, restructurari de portofoliu), bunuri de consum si sectorul industrial”, declara
Horea Popescu, Partener, Departamentului Corporate, CMS Romania.
„2011 se anunta a fi un an al acumularilor si al pregatirilor pentru anul urmator, cand se vor culege, cu adevarat, roadele acestei frenezii a activitatii care a inceput in domeniul M&A in Romania. Nivelurile de utilizare, care s-au dublat in ultimele luni, in cazul Departementelor Corporate ale CMS, explica optimismul nostru in ceea ce priveste revenirea sustinuta a cresterii mult asteptate,” adauga
Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS Romania.
Studiul realizat de CMS evidentiaza, de asemenea, diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si practicile de piata in domeniul fuziunilor si achizitiilor in Europa, astfel:
• In Europa Centrala si de Est, arbitrajul ramane principalul mecanism de solutionare a disputelor (76% vs. 33% in Europa, in 2010).
• In Europa de Sud, tranzactiile au avut tendinta cea mai redusa din Europa de a contine dispozitii de minimis sau clauze globale (basket).
• In Europa Centrala si de Est, tranzactiile cu clauza de indexare a pretului de achizitie („earnout”) au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenta au fost utilizate mult mai rar decat in restul Europei.
• In Franta, tranzactiile cu pret de cumparare, cu clauza de indexare (earnout) au fost folosite mai frecvent decat in alte regiuni, o treime din tranzactii avand o astfel de componenta.
• Foarte rar se intampla sa nu existe un plafon de raspundere, iar tranzactiile din Regatul Unit au, in general, cea mai scurta perioada de limitare cu garantie generala,numai 17% dintre acestea avand o perioada de limitare peste 24 de luni.
• In tarile germanofone, a existat o crestere semnificativa a plafoanelor de raspundere, de pana la 25% din pretul de achizitie (42% in 2010 comparativ cu 35% in anul anterior). Aceasta a fost insotita de o scadere a plafoanelor de raspundere de peste 50% din pretul de achizitie.
• In Benelux, conditiile de finantare a cumparatorului au fost foarte rare (doar 4%).
Totodata, comparativ cu SUA (conform datelor publicate de ABA), studiul CMS gaseste diferente semnificative in tranzactiile de fuziuni si achizitii efectuate in Europa:
• Clauzele MAC (material adverse change – schimbari adverse materiale) sunt mult mai populare in SUA decat in Europa. Acestea au fost utilizate in 80% din tranzactiile din SUA comparativ cu doar 16% in Europa.
• Clauzele globale sunt mai frecvente in SUA, iar baza de recuperare este diferita. In SUA, exista un procent de recuperare de 59% „doar surplus”, fata de recuperarea „primului dolar” vs. 34% in Europa, in 2010.
„Profilul de risc al regiunii ECE, ca piata emergenta, este in continuare reflectat in termenii si conditiile tranzactiilor de fuziuni si achizitii. Totusi, pe fondul intensificarii activitatii, alocarea riscurilor se normalizeaza. Cred ca putem spune ca in 2011 vom vedea o egalizare a conditiilor pentru vanzatori si cumparatori”, precizeaza
Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.
Studiul Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011 a inclus sase regiuni europene, astfel: Regatul Unit, tarile germanofone (Austria, Germania si Elvetia), Franta, Benelux (Olanda si Belgia), Europa Centrala si de Est (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina) si Europa de sud ( Italia si Spania).
_
Studiul Anual European CMS privind Fuziunile si Achizitiile in 2011 este prezentat in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)