avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea standardelor nationale si europene

B.
Standardele Internaţionale de Evaluare (International Valuation Standards Committee, 12 Great George Street, London, United Kingdom, SW1P 3AD,
Telephone: +44 1442879306, Facsimile: + 44 1442 879306 ,Internet: [ link extern ] :

Imprecizia limbajului poate duce la neînţelegeri şi interpretări eronate.
Aceasta constituie o problemă atunci când cuvintele uzuale au înţelesuri specifice pentru o anumită disciplină.
Este cazul termenilor preţ, cost, piaţă şi valoare aşa cum sunt utilizaţi de disciplina evaluarea proprietăţilor.
Preţul este termenul utilizat pentru o sumă cerută, oferită sau plătită pentru un bun sau un serviciu.
Preţul de vânzare este un fapt istoric, indiferent dacă a fost făcut public sau dacă a fost confidenţial.
Datorită capacităţii financiare, motivaţiilor sau intereselor speciale ale unui vânzător sau cumpărător, preţul plătit pentru bunuri sau servicii poate avea sau nu legătură cu valoarea care ar putea fi atribuită de către alţii acelor bunuri sau servicii.
Totuşi, preţul constituie, în general, o indicaţie asupra valorii relative date bunurilor sau serviciilor de către un anumit cumpărător şi/sau vânzător, în anumite situaţii particulare.
Costul reprezintă preţul plătit de cumpărător pentru bunuri sau servicii sau suma necesară pentru a crea sau a produce bunul sau serviciul de către producător. În momentul în care s-a finalizat bunul sau serviciul, costul acestora devine un fapt istoric.
Preţul plătit pentru un bun sau un serviciu reprezintă costul acestora pentru cumpărător.
Piaţa este mediul în care bunurile, mărfurile şi serviciile sunt comercializate între cumpărători şi vânzători, prin mecanismul preţului.
Conceptul de piaţă presupune că bunurile şi/sau serviciile se pot tranzacţiona fără restricţii, între cumpărători şi vânzători, fiecare parte va răspunde la raporturile dintre cerere şi ofertă şi la alţi factori de stabilire a preţului, în funcţie de capacitatea şi cunoştinţele proprii, de imaginea proprie asupra
Valoarea este un concept economic referitor la preţul cel mai probabil convenit de cumpărătorii şi vânzătorii unui bun sau serviciu disponibil pentru cumpărare.
Valoarea nu reprezintă un fapt, ci o estimare a celui mai probabil preţ care va fi plătit pentrn bunuri şi servicii, la o anumită dată, în conformitate cu o anumită definiţie a valorii.
Conceptul economic de valoare reflectă optica pieţei asupra beneficiilor celui care deţine bunurile sau primeşte serviciile, la data evaluării.
Există multe tipuri de valoare, fiecare cu definiţii specifice (pentru exemple, a se vedea IVSC Standard 2).
Anumite tipuri de valoare sunt utilizate frecvent în evaluare.
Altele sunt utilizate în situaţii speciale şi în circumstanţe atent identificate şi explicate.
În utilizarea şi înţelegerea evaluărilor, de o importanţă deosebită este ca tipul şi definiţia valorii să fie clar enunţate şi să fie adecvate cu scopul evaluării.
O modificare în definiţia valorii poate avea efect semnificativ asupra valorilor estimate pentrn proprietăţi.
Evaluatorii profesionişti care cunosc în profunzime piaţa proprietăţii, care înţeleg interacţiunile manifestate între participanţii de pe piaţă şi sunt capabili să judece cele mai probabile preţuri ce vor fi convenite între cumpărători şi vânzători, evită utilizarea numai a cuvântului valoare, adăugându-i atribute care descriu tipul particular de valoare.
Valoarea de piaţă sau, în unele ţări, valoarea de piaţă liberă este cel mai obişnuit tip de valoare asociat cu evaluarea proprietăţilor, fiind prezentată în Standardul Internaţional de Evaluare 1.
Este foarte important ca valoarea de piaţă sau oricare alt tip de valoare estimată să fie identificată şi definită foarte clar, în orice misiune de evaluare, deşi o posibilă uzanţă ar fi subînţelegerea că valoarea de piaţă este cea vizată în absenţa unei specificări.
Conceptul de valoare presupune o sumă de bani asociată unei tranzacţii. Totuşi, vânzarea proprietăţii evaluate nu este o condiţie necesară pentru estimarea preţului pentrn care proprietatea ar trebui vândută, la data evaluării, în condiţiile precizate în definiţia valorii de piaţă.
Valoarea de piaţă se defineşte ca fiind: Suma estimată pentru care o proprietate ar putea fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţ determinat obiectiv, după o activitate de marketing adecvată, în care ambele părţi au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.
Valoarea de piaţă a proprietăţii imobiliare este mai degrabă o reprezentare a utilităţii sale recunoscute de piaţă, decât a stării sale pur fizice.
Utilitatea activelor pentrn o anumită întreprindere sau persoană poate fi diferită de utilitatea recunoscută de piaţă sau de un anumit domeniu economic.
Este important de subliniat că estimarea profesionistă a valorii de piaţă este o evaluare obiectivă a drepturilor de proprietate asupra unor anumite bunuri, la o anumită dată.
În această definiţie apare implicit conceptul de piaţă în ansamblu, care reflectă mai degrabă activitatea şi motivaţia mai multor participanţi decât imaginea sau interesul preconceput ale unui anumit participant.
Valoarea de piaţă este o estimare fundamentată de piaţă, efectuată în conformitate cu aceste Standarde.
Costul total al proprietăţii cuprinde toate costurile de producţie ale acesteia, directe şi indirecte.
Dacă sunt implicate costuri de capital suplimentare ale cumpărătorului, ulterioare achiziţiei, acestea se vor adăuga la costul de achiziţie istoric, în scopul contabilizării costului. În funcţie de modul în care utilitatea acestor costuri este percepută de piaţă, ele pot fi sau nu reflectate integral în valoarea de piaţă a proprietăţii.
O estimare a costului pentru o proprietate poate avea la bază fie estimarea costului de înlocuire, fie a costului de reconstrucţie.
Costul de reconstrucţie este costul pentru a crea o copie identică a unei clădiri existente, utilizând acelaşi proiect şi materiale de construcţii similare.
Costul de înlocuire se referă la construirea unei clădiri de utilitate comparabilă, folosind proiectele şi materialele utilizate în mod curent pe piaţă.
(În unele ţări, termenul de activ modern echivalent este folosit pentru a descrie o clădire al cărei cost este estimat pe baza costului de înlocuire.).

Conceptul de valoare de piaţă reflectă percepţiile şi acţiunile colective de pe piaţă şi este baza pentru evaluarea majorităţii resurselor în economiile de piaţă.

Deşi definiţiile pot fi diferite ca precizie, conceptul de valoare de piaţă este, de obicei, înţeles şi aplicat.

Cel mai recent răspuns: zizi_laura , utilizator 23:21, 1 Septembrie 2010
Foarte utile clarificari, multumim, colega!=D>
Evaluările bazate pe piaţă utilizează, în mod normal, una sau mai multe abordări în evaluare, prin aplicarea principiului substituţiei, utilizând informaţii derivate din piaţă.

Acest principiu arată că o persoană prudentă nu va plăti pentru un bun sau serviciu mai mult decât costul de achiziţie pentru un bun sau serviciu acceptabil ca substitut, în absenţa factorilor timp, risc sau neadecvare.

Costul cel mai mic al celei mai bune alternative, pentru un bun substitut sau pentru un bun identic, va tinde să reflecte valoarea de piaţă.
Imi permiteti sa particip la discutie, pentru a mentiona ca aceste considerente (variabile) sunt motivele pentru care in asigurari, se iau in calcul valorile de inlocuire (de nou) si doar uneori valoarea de piata (la imobile), numai daca exista in zona,o piata semnificativ "asezata" cu privire la numarul/valoarea tranzactiilor.
Acest fapt,(neintelegerea lui) produce vasnica nemultumire a pagubitilor RCA:((
Adaug felicitarile de rigoare pentru dizertatii=D>:thumbup:
Conform Standardelor Internaţionale de Evaluare, ediţia a opta, 2007:

În cazurile în care un contract (de asigurare in acest caz) implică un tip de valoare diferit de valoarea de piaţă, de ex. valoarea de asigurare, evaluatorul va identifica foarte clar tipul de valoare implicat, va defini o astfel de valoare şi va parcurge toţi paşii necesari pentru a prezenta diferenţa dintre valoarea estimată a acelui tip de valoare şi valoarea de piaţă estimată, conform cerinţelor IVS 2.

1. Conceptul valoare de piaţă este legat de percepţiile colective şi de comportamentul participanţilor pe piaţă. Acest concept recunoaşte factori diverşi care pot influenţa tranzacţiile din cadrul pieţei şi îi separă de alte considerente intrinseci sau nebazate pe piaţă, care influenţează valoarea.

Valoarea de piaţă se bazează pe piaţă şi, în consecinţă, toate datele de intrare trebuie să fie dezvoltate din datele de pe piaţă.

Evaluările proprietăţii pe baza pieţei presupun funcţionarea unei pieţe în cadrul căreia tranzacţiile au loc fără restricţii din partea forţelor din afara pieţei.

Evaluările pe baza pieţei trebuie să stabilească cea mai bună utilizare sau cea mai probabilă utilizare a proprietăţii, care reprezintă un determinant semnificativ al valorii sale.

Evaluările pe baza pieţei sunt elaborate pe baza informaţiilor specifice ale pieţei (pieţelor) corespunzătoare şi prin metode şi proceduri care încearcă să reflecte procesele deductive ale participanţilor pe aceste pieţe.

Evaluările pe baza pieţei sunt realizate prin aplicarea abordărilor valorii prin comparaţia vânzărilor, capitalizarea venitului şi prin cost. Informaţiile şi criteriile folosite, în fiecare din aceste abordări, trebuie să fie obţinute de pe piaţă.

2. În afara valorii de schimb ipotetice dintre doi participanţi pe piaţă tipic motivaţi, evaluarea proprietăţilor poate utiliza principii de evaluare care iau în considerare utilitatea sau funcţionalitatea economică alternativă a unui activ, care pot fi atribuite unor motivaţii neobişnuite sau atipice ale părţilor la tranzacţie, sau o valoarea specificată prin lege sau printr-un contract.

Exemple de alte tipuri de valoare diferite de valoarea de piaţă sunt valoarea justă, valoarea de investiţie, valoarea specială şi valoarea sinergiei.

Premisele suplimentare necesare pentru aplicarea acestor tipuri de valoare au adesea o specificitate mai mare faţă de cele necesare la definirea valorii de piaţă, deoarece pot reflecta circumstanţele unei terţe părţi. Din această cauză, raportul de evaluare trebuie să asigure faptul că o un astfel tip de valoare nu va fi interpretat ca fiind valoarea de piaţă.

Evaluările pe baza tipurilor de valoare diferite de valoarea de piaţă trebuie să utilizeze procedurile adecvate şi să analizeze informaţiile suficiente, necesare pentru efectuarea unei estimări rezonabile a valorii.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar
Buna ziua "expertevaluare"

Asertiunile Dvs. sunt foarte corecte.
Ce facem daca "nu le stie si Grivei"
Din pacate instantele de judecata si chiar unii avocati fac confuzii asupra notiunilor folosite in raport cu ceea ce doresc (sau trebuie) sa faca Expertul judiciar.
Din aceasta cauza, de ani de zile, pentru ca instantele solicita stabilirea "valorii de circulatie", multi experti judiciari (poate chiar majoritatea) folosesc metode si algoritmi de stabilire a valorii de circulatie bazate pe prev. Decretului nr.256/1984, pe Cataloagele de reevaluare din 1964 cu preturi unitare/mp, pe
Decretul-Lege nr.61/1990, pe algoritmi de bonitare ale unor preturi de baza, etc.
Mai mult, pentr a apara aceste "metode" exista scrisori circulare de la MJ pentru interzicerea folosirii metodelor standardizate tip ANVAR.
Cred ca profesionisti care sunt si experti judiciari trebuie sa promoveze o campanie de informare a instantelor si a avocatilor asupra acestor chestiuni.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV

Alte discuții în legătură

Despre expertiza judiciara si extrajudiciara legalmgm legalmgm Buna ziua, Cu toate că după titlul său site-ul pare exclusiv dedicat avocatului - avocaturii, va propun o nouă categorie de discutii, legată de un ... (vezi toată discuția)
Notiunea de „valoare de circulatie”, folosita frecvent de catre instantele de judecata din romania legalmgm legalmgm A. \"Valoarea de circulatie\" este o notiune formulată si uzitata in justitie inca din perioada de dinaintea anului 1989. Semantic vorbind, sintagma ... (vezi toată discuția)
Rotunjirea valorii de piata a unui imobil Ioana1804 Ioana1804 Buna ziua, Este corecta rotunjirea valorii de piata ( cu plus sau minus) a unei proprietati in cadrul unui raport de evaluare? As dori o justificare a ... (vezi toată discuția)