Deficitul bugetar a fost, in primele patru luni ale anului, de 4,4 miliarde de lei, echivalentul a 0,8% din PIB, insa, in aprilie, bugetul general consolidat a inregistrat un usor excedent de 829 milioane de lei, pe fondul cresterii incasarilor si a mentinerii cheltuielilor in limitele programului anual, conform datelor operative furnizate miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Potrivit unui comunicat remis redactiei, veniturile incasate la bugetul general consolidat, au fost de 58 miliarde lei, cu 10,3% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,6%), accize (+24,3%), si a veniturilor nefiscale (+6,4%).
Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 1,2% mai mari fata de aceiasi perioada din anul precedent.
“De asemenea, este prima luna in care incasarile din impozitului pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,9%”, se mai precizeaza in documentul de presa.
MFP mentioneaza ca, in comparatie cu anul trecut, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit care s-au micsorat cu 2,5%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 36,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetare, in scadere
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 62,4 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 3,6% fata de anul precedent si cu 1,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,3% fata de aceiasi perioada a anului precedent, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.
“Unele categorii de cheluieli se mentin in continuare sub nivelul din aceiasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-19,7%), subventii (-22,7%), asistenta sociala (- 3,3%)”, se mai arata in documentul MFP.
Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 28% fata de luna martie 2011 si cu 62% fata de primele patru luni ale anului 2010.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,4 % ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele patru luni in suma de 8,3 miliarde lei, fata de 8,0 miliarde lei in anul precedent.
Comentarii articol (0)