Catalin Oroviceau (foto dreapta): Credem ca scaderea din 2010 a pietei de achizitii si fuziuni a fost determinata, in principal, de faptul ca economia nu a reusit sa performeze, in ansamblu, si nu a iesit din recesiune. Chiar daca o societate a performat in conditii de criza, ea ar putea fi neinteresanta pentru investitori tocmai datorita problemelor mediului economic local.
Potrivit aceluiasi studiu, piata de M&A din Romania este una dintre cele mai active din Sud-Estul Europei. Prin ce ar putea deveni, insa, mai atractiva pentru investitori?
Orice crestere in atractivitatea pietei locale depinde, in principal, de imbunatatirea mediului economic, prin crestere economica, dar si prin semnale coerente date de stat in anumite directii (privatizari, investitii in infrastructura, politica fiscala caracterizata de stabilitate). O asemenea imbunatatire este conditia esentiala pentru ca investitorii sa revina in piata. Societatile private pot fi si in prezent atractive, privite in mod singular, dar important pentru investitori este ca ele sa poata opera pe termen lung intr-un mediu economic aflat in dezvoltare.
Care sunt cele mai importante proiecte asistate de Badea Clifford Chance in domeniul fuziuni si achizitii din ultimul an?
- Asistenta acordata AXA in legatura cu achizitia societatii de asigurari Omniasig Life de la Vienna Insurance Group – reprezinta inrarea grupului francez pe piata romaneasca;
- Asistenta acordata Innova Capital in legatura cu achizitia Provus Services Provider si a filialei sale din Romania - RomCard, o societate de procesare de carduri si comert electronic;
- Asistenta acordata Sony Pictures Television in legatura cu achizitia unui pachet de actiuni in Cable Direct, o societate romanesca implicata in vanzarea de spatiu publicitar TV, si inclusiv in legatura cu aspecte legislative din domeniul concurentei.
In ce domenii au fost incheiate cele mai multe tranzactii de tipul fuziuni si achizitii?
Este dificil de raspuns la o asemenea intrebare, intrucat nu toate tranzactiile sunt facute publice. Se poate spune ca piata energiei (in general regenerabile) a suscitat un interes din partea investitorilor, dar nu pot fi ignorate nici tranzactii care au avut loc in domeniul serviciilor medicale, IT sau chiar in domeniul imobiliar.
Ce a schimbat criza economica, in ultimii doi ani, la mentalitatea clientilor dvs. referitor la intentia de a prelua activele unei alte companii sau de a fi preluati de o alta companie? Dar in ce priveste interactiunea cu fondurile de investitii si investitorii strategici?
In general, mentalitatea clientilor nostri a fost una echilibrata, fara tendinte de cumparare in conditii nerezonabile sau de vanzare la preturi neadaptate pietei.
Ce noutati aduce anul 2011 in acest segment de business?
Pentru anul 2011 este asteptata o revigorare a pietei de achizitii si fuziuni, determinata si de trendul de crestere economica prognozat de autoritati. Sunt de asteptat tranzactii in domenii ce se bucura de cresteri sporite (energie, pharma si serviciilor medicale), dar si in domenii "clasice" (precum domeniul financiar-bancar sau chiar si imobiliar).
Care se contureaza a fi principalii jucatori de pe piata M&A in 2011?
Daca ne referim la firmele de avocatura, credem ca, in principiu, actorii principali ai pietei vor fi aceiasi, iar pozitionarea acestora in diferitele clasamente nu va inregistra modificari semnificative.
_
Catalin Oroviceanu este Senior Associate in cadrul Clifford Chance Badea. Avand peste 8 ani de experienta ca avocat, acesta a asistat numeroase tranzactii din domeniul Fuziuni & Achizitii, restructurari, precum si litigii comerciale si administrative. Inainte de a se alatura echipei Clifford Chance Badea, Catalin a colaborat cu o casa de avocatura de prestigiu din Romania, parte a grupului Big Four, precum si cu o firma de avocatura locala renumita. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 2001 si a obtinut diploma de master din partea University College London in 2006. Este membru al Baroului Bucuresti din 2002 si vorbeste fluent limba engleza.
Comentarii articol (0)