„Intrucat acest venit este tratat incepand cu 1 ianuarie 2011 drept venit din activitati independente, potrivit art. 52 si 52^1 din Codul fiscal, indiferent de tratamentul fiscal aplicat, aceasta noua abordare va produce efecte in ceea ce priveste obligatia ce revine persoanei fizice privind contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea 95/2006”, spun cei de la CASMB.
Astfel, potrivit CASMB, nu va mai putea fi aplicabila exceptia prevazuta de art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006 referitoare la nedatorarea contributiei in cazul cumulului unui venit din salarii cu un venit din alte surse supuse impozitului pe venit.
Ce spune legea?
Contributia de asigurari de sanatate in cazul conventiilor civile nu este obligatia platitorului de venit . Aceasta se datoreaza de catre persoanele beneficiare de venit in cota de 5,5 % din venitul realizat – conform Legii nr. 95/2006 privind reforma sanatatii, art. 257 alin. 2 lit. b si alin. 3.
In cazul contributiei calculate asupra veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, se disting doua situatii in functie de modalitatea de impozitare:
1) daca veniturile se impoziteaza prin retinere la sursa conform art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – venituri din activitati independente, contributia de asigurari sociale de sanatate se va plati in conformitate cu art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 95/2006;
2) in cazul in care veniturile se impoziteaza potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – venituri din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se va plati in conformitate cu art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006;
Art. 257 litera f) din Legea nr. 95/2006 prevede exceptia conform careia nu se datoreaza contributie de sanatate pentru veniturile din alte surse supuse impozitului pe venit , daca exista venituri din salarii, din activitati independente, venituri din agricultura si indemnizatii de somaj.
"Tratarea veniturilor din conventii civile ca venituri din activitati independente nu modifica exceptia prevazuta de litera f), art. 257 din Legea nr. 95/2006, pentru ca veniturile din activitati independente sunt prevazute deja la litera b) a Art. 257", este de parere Beatrice Ambro, economist si membru al Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor din Romania.
"Interpretarea CASMB potrivit careia nu va mai putea fi aplicabila exceptia de la litera f) este abuziva. Nu exista modificari ale Codului Fiscal care sa duca la astfel de interpretare", subliniaza Beatrice Ambro.
Comentarii articol (23)