Programul "Prima Casa" a inceput de saptamana trecuta, cinci banci primind, in prezent, dosare de creditare. AvocatNet.ro iti spune care sunt obligatiile institutiilor bancare in raport cu beneficiarii programului, potrivit Ordinului MFP nr. 2.024/2011.
Astfel, pe langa verificarea indeplinirii criteriilor de eligibilitatea si a documentelor prezentate de persoanele care aplica pentru un credit in cadrul programului guvernamental, bancile mai au obligatia de a efectua, prin intermediul unor evaluatori autorizati agreati, evaluarea locuintei ce se va achizitiona din finantarea garantata. Astfel, pe baza raportului de evaluare semnat si parafat de evaluatorul autorizat agreat, banca se asigura ca valoarea finantarii garantate in procent de 50% de FNGCIMM pentru achizitia unei locuinte este cel mult egala cu valoarea de evaluare a locuintei achizitionate
De asemenea, banca va solicita beneficiarului sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu 3 rate de dobanda, valabil pe toata durata finantarii.
Totodata, banca este obligata:
• sa acorde finantarile in cadrul Programului pe o perioada de maximum 30 de ani;
• sa nu insereze in contractul de finantare clauze care sa permita modificarea unilaterala a acestuia;
• sa prevada in mod expres in contractele de credit separate costurile cu dobanda exprimate in raport cu EURIBOR/ROBOR la 3 luni si separat costurile cu comisioanele;
• sa nu perceapa comision de neutilizare si de rambursare anticipata;
• sa notifice beneficiarului cu privire la declararea exigibilitatii anticipate a finantarii garantate.
Institutiile bancare vor efectua formalitatile de inscriere/radiere in/din cartea funciara a unei singure ipoteci legale de rangul I instituite in favoarea statului roman, reprezentat de MFP, si a banca respectiva, proportional cu procentul de garantare asupra locuintei achizitionate sau construite prin intermediul programului. Ipoteca legala va fi valabila pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei.
In acelasi timp, in cazul constructiei de locuinte in cadrul Programului, bancile trebuie sa asigure o perioada de gratie de 18 luni, cuprinsa intre data efectuarii primei trageri din finantarea garantata si data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor de constructie, in care nu sunt scadente ratele de capital aferente facilitatii de credit si in care beneficiarul finantarii garantate acordate pentru constructia locuintelor datoreaza Finantatorului exclusiv dobanzile si comisioanele care se incadreaza in conditiile Programului. Aceasta perioada se poate prelungi cu cel mult 12 luni, prin act aditional la contractul de credit, la cererea intemeiata a beneficiarului, in conformitate cu normele interne ale Finantatorului.
_
Noul program "Prima Casa", aprobat prin OUG nr. 33/2011 pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", imparte garantia intre stat si banca in proportie de 50%-50%.
Persoanele care intentioneaza sa isi achizitioneze o locuinta prin program trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro. Garantia acordata de stat este, si in 2011, de 75.000 de euro, in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro, in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua, si 60.000 de euro, in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche.
Programul "Prima Casa 4" da posibilitatea si proprietarilor de locuinte dobandite in orice alt mod decat prin programul "Prima Casa" si cu o suprafata utila mai mica de 50 metri patrati sa beneficieze de prevederile programului guvernamental si sa achizitioneze o locuinta cu o suprafata mai mare.
In prezent, cinci banci primesc dosare de creditare pentru "Prima Casa": BCR, BRD, Alpa Bank, CEC si Milennium Bank.
Comentarii articol (1)