Aproximativ 200 de unitati fiscale din tara vor fi desfiintate incepand cu data de 30 iunie 2011, conform unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. AvocatNet.ro iti spune care este organul fiscal de care apartii, potrivit noilor modificari in organizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Ordinul ANAF nr. 2.224/2011 pentru aprobarea competentei teritoriale de administrare a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 450, din 28 iunie 2011.
Astfel, incepand cu 1 iulie 2011, competenta pentru administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor sume datorate bugetului general consolidat
va cadea in sarcina organului fiscal prevazut in una din anexele de mai jos, in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului sau al platitorului de venit, in cazul impozitelor si contributiilor realizate prin stopaj la sursa.
Totodata, pentru creantele datorate bugetului general consolidat pana la data de 1 iulie 2011, procedurile de administrare fiscala aflate in derulare la aceasta data vor fi continuate de organele fiscale care vor prelua activitatea unitatilor desfiintate.
Potrivit ordinului ANAF publicat in Monitorul Oficial, organele fiscale care preiau atributiile celor desfiintate se subroga in drepturile si obligatiile acestora, actele indeplinite anterior ramanand insa valabile. De asemenea, acestea se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale in cazul litigiilor avand ca obiect contestatiile la executare silita sau contestatiile impotriva actelor prin care se dispun si/sau se duc la indeplinire masuri, in cazul litigiilor ce privesc procedurile de insolventa, precum si orice alte procedura judiciare si extrajudiciare.
Totodata, se prevede ca sumele reprezentand impozite, taxe, contributii sociale si alte sume datorate bugetului general consolidat, pentru care dreptul de a cere executarea silita s-a prescris pana la data de 1 iulie 2011, raman in responsabilitatea organelor fiscale competente pana la acea data.
Ore suplimentare pentru personalul ANAF
Conform unui document de presa remis de ANAF, personalul direct implicat in procesul de reorganizare va efectua ore suplimentare sambata si duminica aceasta, respectiv in data de 2-3 iulie.
“Aceste masuri au fost luate in vederea preintampinarii perturbarii activitatii administratiilor financiare, precum si pentru a urgenta procesul de rearondare a contribuabililor la noile administratii competente, iar transferul tuturor informatiilor necesare sa se efectueze in conditii optime, astfel incat, incepand cu data de 5 iulie, toate administratiile financiare sa functioneze la standardele stabilite prin procesul de reorganizare”, se arata in documentul de presa.
Totodata, in urma reorganizarii directiilor locale ale ANAF, 3.000 de angajati vor fi disponibilizati.
Hotararea Guvernului nr. 564/2011 prevede ca numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti este de 24.849, inclusiv presedintele, vicepresedintii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Pana acum, numarul maxim de posturi din ANAF era de peste 27.600, impartit astfel: 1302 de persoane, pentru aparatul propriu al ANAF, iar 26.334, pentru directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
ANAF isi inchide ghiseele intre 30 iunie si 5 iulie
De asemenea, in perioada 30 iunie - 5 iulie 2011, va fi inchisa activitatea la toate ghiseele ANAF. Potrivit Protocolului de predare-primire a dosarelor fiscale, a informatiilor si a documentelor privind administrarea obligatiilor fiscale elaborat de ANAF, pana la data de 30 iunie 2011, unitatile fiscale care predau contribuabilii spre administrare altor organe fiscale, vor pregati dosarele fiscale si documentele pentru care sunt in curs de desfasurare procedurile de administrare in vederea predarii acestora. De asemenea, incepand cu data primirii acestor documente, organul fiscal primitor are obligatia de a continua si finaliza procedurile de administrare in curs de desfasurare.
Procedura de predare-primire se va desfasura intre 1-15 iulie 2011, pe baza calendarului aprobat de catre directorul executiv al directiei generale a finantelor publice judetene.
Totodata, transferul electronic al datelor din evidentele fiscale se va efectua in perioada 30 iunie – 5 iulie 2011.
In acelasi timp, ANAF precizeaza intr-un comunicat de presa ca, in perioada 30 iunie – 5 iulie, la administratiile financiare din toata tara vor functiona doar centrele de asistenta telefonica a contribuabilului, iar pe portalul
www.anaf.ro raman active doar paginile de informare a contribuabililor. In perioada de timp mentionata, trezoreriile din toate administratiile financiare vor lucra program normal in ziua de 30 iunie, continuand cu toate operatiunile de inchidere a lunii, urmand ca, in data de 4 iulie, sa se deschida numai trezoreriile ramase dupa reorganizare, care vor opera pentru toti contribuabilii rearondati.
In acest sens, informatii suplimentare se pot obtine si la numarul de
telefon 031.403.91.60 - Centrul ANAF de asistenta a contribuabililor.
_
Lista administratiilor finantelor publice (municipale/orasenesti/comunale) care nu se mai regasesc in cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene este prezentata in fisier atasat.
Comentarii articol (24)