VentureConnect este un proiect care aduce un suflu nou pietei antreprenoriale din Romania. Premisa de la care VentureConnect pleaca este de a aduce impreuna antreprenori si investitori din domeniul IT/Tehnologie/Online, avand scopul de a facilita dialogul intre acestia si de a incuraja, totodata, mediul de afaceri din zona Centrala si Est Europeana pentru a trece la nivelul urmator: afirmarea internationala. Dan Visoiu, partener Biris Goran si co-fondator al VentureConnect, a raspuns unui interviu legat de acest proiect.
Ce noutati a adus cea de-a treia editie VentureConnect?
Aflata la cea de-a treia editie, VentureConnect a reunit un numar record de participanti, de ambele parti ale baricadei: 14 antreprenori selectati din 38 de candidati cu proiecte inscrise in concurs, precum si o participare importanta a mediului investitional interesat de domeniul IT/Internet/Tehnologie - 50 de reprezentanti ai mai multor fonduri de investitii, investitori privati,
romani si straini deopotriva. Ne bucura faptul ca investitorii care au participat la sesiunile anterioare au continuat sa fie alaturi de noi si la acesta editie, iar acest lucru este un semn imbucurator referitor la calitatea evenimentului si a propunerilor realizate de participanti.
Suntem foarte bucurosi sa anutam ca, pentru prima data in istoria VentureConnect, am avut alaturi de noi antreprenori din alte tari decat Romania. Anul acesta, alaturi de cateva nume importante din domeniul IT si online romanesc, precum Metropotam.ro, au participat candidati din Bugaria, Cehia si Belgia.
De asemenea, suntem onorati de prezenta si interesul aratat platformei VentureConnect de catre Kenneth P. Morse, Serial Entrepreneur si Founding Managing Director MIT Entrepreneurship Center, William Aulet, Senior Lecturer MIT Sloan School of Management.
Care este un follow-up logic al participarii la un pitch de proiecte de tip VentureConnect si care sint planurile de viitor ale VentureConnect?
In mod normal, un antreprenor care a participat la o editie VentureConnect intra in contact direct cu cei pe care i-a intalnit. Cu alte cuvinte, discutiile pot incepe cu posibilii investitori care au participat si au fost interesati in proiectul “pitch-uit”. Rolul nostru de mediatori nu se termina insa aici. In urma acordului primit, facem toate prezentarile disponibile
pe website-ul VentureConnect, si ii contactam personal pe investitorii care nu au putut ajunge la eveniment pentru a-i indruma sa vizioneze prezentarile sustinute
in ultima editie.
Cu privire la VentureConnect, aici ar trebui mentionat faptul ca dupa primul an de existenta, VentureConnect a capatat o identitate proprie si a capatat sprijinul complet al membrilor board-ului care sunt nu numai antreprenori cu experienta ci si business angels: Dragos Roua, Marius Ghenea, Radu Georgescu, Orlando Nicoara, si, in continuare, Ana-Maria Andronic si Dan Visoiu de la firma de avocatura Biris Goran. Planurile de viitor includ infiintarea
“Fundatia VentureConnect” pentru care avem sprijinul lui Peter Barta, Director Executiv al Fundatiei Post-Privatizare (FPP). Ne dam seama de amploarea pe care a luat-o fenomenul VentureConnect si facem pregatiri pentru urmatorul pas in directia regionalizarii acestuia.
De ce este nevoie de platforme de tip VentureConnect in Romania?
In primul rind, pentru faptul ca a avea o afacere de succes nu inseamna sa fii un doar bun profesionist pe domeniul tau. In ziua de astazi, mai trebuie sa stii sa iti definesti o strategie de expansiune, un plan de a atrage investitori strategici sau financiari, sa comunici intensiv si eficient despre tine si afacerea ta, sa faci networking cu aceia care te pot ajuta in diverse momente ale cresterii tale, si sa obtii “
know-how” cu privire la practicile standard folosite de catre investitori cand fac o investitie (cum ar fi negocierea si semnarea unui “term sheet”, investment sau shareholders’ agreement, efectuarea procedurilor de tax si legal due diligence, etc.).
Care sint cele mai frecvente intrebari si interese exprimate de catre participantii la VentureConnect?
Tinerii antreprenori care au fost selectati de catre VentureConnect sa-si prezinte proiectele si-au exprimat in multiple randuri apetenta de a schimba idei si opinii cu persoane de succes din domeniu, de a invata de la acestia. Exista o nevoie de forumuri de discutii libere pe cazuri punctuale, de business mentoring si de platforme de dialog pe teme antreprenoriale. Nu de putine ori, antreprenori care si-au gasit investitori sau parteneri de tip “
business angels” in afacere descopera un nou tip de
challenge - de pilda, cum se realizeaza o structura de
corporate governance care o sa permita extinderea in mod eficient si calitativ, cum se obtine finantare in urmatoarea runda adica realizarea unui IPO (oferta publica initiala) si, daca da, pe ce bursa, precum si altele.
Care sint urmatorii pasi pe anul 2011?
A patra sesiune „standard” VentureConnect este planificata pentru luna noiembrie 2011. Pana atunci, suntem in lucru cu organizarea a cel putin doua evenimente regionale.
_
VentureConnect a demarat in 2010 si se afla deja la a treia editie, iar printre succesele inregistrate pana in prezent se numara o investitie de aproximativ 500.000 de euro in favoarea platformei Tjobs.ro, cel mai mare site romanesc de joburi in strainatate.
Comentarii articol (0)