Criteriile de acordare a etichetei ecologice se bazeaza pe performantele de mediu ale produselor, luand in considerare cele mai recente obiective strategice ale Comunitatii Europene in domeniul mediului.
Ministerul Mediului si Padurilor va fi autoritatea competenta pentru acordarea etichetei UE ecologice, iar Garda Nationala de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt desemnate ca autoritati competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.
Ce este eticheta ecologica?
Eticheta ecologica a Uniunii Europene (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. Eticheta ecologica comunitara nu se acorda pentru alimente si produse medicale.
Eticheta ecologica este o schema facultativa, conceputa sa incurajeze afacerile sa comercializeze bunuri si servicii cu un impact redus asupra mediului si pentru consumatorii europeni – inclusiv cumparatorii publici si privati – sa le identifice usor.
Floarea se poate gasi in toata Uniunea Europeana precum si in Norvegia, Liechtenstein si Islanda. Eticheta ecologica comunitara face parte dintr-o strategie mai larga, orientata catre promovarea consumului si productiei rationale.
Ecoetichetarea este o activitate care are ca scop stabilirea unui sistem voluntar de acordare a etichetei ecologice pentru produse cu impact minim asupra sanatatii umane si a mediului, pe parcursul intregului ciclu de viata al produsului. Eticheta ecologica este un simbol grafic, si /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata.
Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologica fiind o actiune voluntara.
Pentru ce nu se aplica eticheta ecologica
Schema este deschisa tuturor produselor / serviciilor cu exceptia:
a) substantelor sau preparatelor clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, daunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau pentru mediu si care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare;
b) produselor alimentare, bauturilor, produselor farmaceutice;
c) aparaturii medicale destinate utilizarii in scopuri profesionale sau care este prescrisa ori utilizata de catre personal medical calificat, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Cat costa?
Taxa perceputa de autoritatea competenta pentru fiecare solicitare privind acordarea etichetei UE ecologice unui produs este in valoare de 200 euro, echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Nationale a României din data efectuarii platii. Atentie! Nu se percepe taxa anuala. Taxa se varsa integral la bugetul de stat.
Ce amenzi risca cei care folosesc etichete eco false?
Introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta UE ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei .
Cu aceeasi amenda se sanctioneaza si refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei UE ecologice la cererea autoritǎtii competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.
In plus, publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta UE ecologica este
sanctionata potrivit art. 10 din Legea nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa.
Comentarii articol (1)