Etichetarea ecologică europeană este o schemă facultativă, concepută să încurajeze operatorii economici să comercializeze bunuri sau servicii cu un impact redus asupra mediului.
În România, autoritatea competentă să atribuie eticheta ecologică europeană (foto dreapta) este MMAP. Legislația comunitară privind eticheta ecologică europeană a fost transpusă în România prin Hotărârea Guvernului nr. 661/2011 pentru stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării la nivel naţional a prevederilor Regulamentului (CE) Parlamentului European şi al Consiliului nr. 66/2010/CE din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică.
Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, eticheta este „un simbol grafic şi/sau un scurt text descriptiv aplicat pe ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ, care însoţeşte produsul şi care oferă informaţii despre cel puţin unul şi cel mult trei tipuri de impact asupra mediului”. Acest simbol este o dovadă a recunoaşterii faptului că produsul respectiv are un impact redus asupra mediului, pe tot parcursul ciclului de viaţă începând de la proiectarea produsului până când acesta devine deşeu în urma utilizării şi necesită eliminare şi, în general, are o performanţă peste medie. Aplicarea etichetei ecologice europene se face pe produs, ca urmare acesta trebuie să îndeplinească criteriile ecologice.
Trebuie specificat încă de la început faptul că sistemul etichetei ecologice europene este valabil şi identic în toată Europa, adică cererile de acordare a etichetei ecologice a UE sunt realizate prin intermediul unei proceduri unice care acoperă întregul Spațiu Economic European. Comisia Europeană a elaborat criterii specifice care vizează toate produsele şi serviciile, cu excepţia produselor alimentare, băuturilor, produselor farmaceutice şi aparaturii medicale.
Cerinţele pentru atribuirea eco-etichetării se bazează pe criterii specifice fiecărui grup de produse atestat atât pentru performanţa tehnică, cât şi pentru calitatea sa ecologică.
Tocmai de aceea, eticheta ecologică europeană aduce plus valoare unui operator economic pentru că nu este o etichetă de mediu acordată de industria în care firma își desfășoară activitatea, ci este o schemă care include atât certificare, cât și conformitate verificată de oameni de știință calificați și independenți. Și asta pentru că un produs sau serviciu trebuie să respecte toate criteriile - în acest caz, cea mai bună practică din domeniu, care vizează în principal performanţa - în vederea acordării etichetei ecologice europene.
Operatorul economic care dorește să obțină eticheta ecologică europeană pentru unul sau mai multe dintre produsele sale trebuie să solicite acest lucru Direcției Evaluare Impact și Controlul Poluării din Ministerul Mediului.
Pașii către etichetarea ecologică
Primul lucru pe care trebuie să-l facă o firmă, dacă vrea să aibă un produs etichetat ecologic, este acela de a verifica eligibilitatea produsului. Pentru că produsul respectiv trebuie să fie cuprins într-una dintre grupele care se califică pentru obținerea etichetei. În plus, produsul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă potențial ridicat de protecție a mediului;
- să aibă avantaj competitiv pentru producătorii de bunuri și/sau prestatorii de servicii;
- să aibă cerere mare de consum sau utilizare finală prin volumul de vânzări.
În al doilea rând, trebuie verificată chiar eligibilitatea companiei. În sensul că numai producătorii, importatorii, prestatorii de servicii și comercianții pot solicita acordarea etichetei ecologice europene. Evident, urmează contactarea autorității competente, în cazul nostru MMAP - Direcția Evaluare Impact și Controlul Poluării.
Completarea formularelor solicitate este următorul pas, solicitantul trebuind să depună un dosar care să demonstreze că produsul corespunde exigențelor ecologice stabilite de către Comisia Europeană. După depunerea documentației tehnice, autoritățile evaluează solicitarea și, dacă toate criteriile ecologice sunt respectate, informează Comisia Europeană în legătură cu decizia de acordare a etichetei ecologice europene.
O cerere pentru o etichetă ecologică UE poate viza un singur produs sau o gamă de produse, indiferent de numărul denumirilor sau al mărcilor utilizate pentru produsul(ele) respectiv(e). Prin urmare, solicitantul trebuie să declare toate denumirile comerciale sau numerele de referință interne ale producătorului care sunt aferente produsului (produselor) în cauză în cursul procedurii de depunere a cererii. În cazul unei formulări, în cadrul cererii trebuie indicate toate substanțele chimice și amestecurile utilizate în compoziția produsului.
Procedură și evaluare
Operatorii economici (producători, importatori, prestatori de servicii sau comercianți) care doresc să obțină eticheta ecologică europeană înaintează solicitările către minister. Totodată, aceștia trebuie să depună și dosarul care demonstrează că produsul corespunde exigențelor ecologice, stabilite de Comisia Europeană.
Ministerul Mediului primește solicitarea și informează Comisia Europeană de decizia sa de acordare a etichetei ecologice europene. Apoi, Comisia publică această decizie pe site-ul etichetei ecologice europene.
Comisia Națională pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în evaluarea dosarului necesar pentru acordarea etichetei ecologice, propune modificările corespunzătoare cu privire la informațiile care urmează să fie incluse pentru obținerea etichetei ecologice.
După acordarea drepturilor de utilizare a etichetei ecologice europene, ministerul încheie cu operatorul economic un contract, prin care se stabilesc condițiile de utilizare a acesteia.
Contractul prevede gama de produse vizate, inclusiv eventualele denumiri comerciale sau numere de referință interne ale producătorului. Contractul respectiv stabilește condițiile de utilizare a etichetei ecologice UE, în conformitate cu contractul standard din regulamentul european.
După semnarea contractului de către solicitant, operatorul economic va primi un certificat în care vor fi precizate:
- numărul licenței care poate fi utilizat cu logoul etichetei ecologice a UE;
- denumirea juridică a solicitantului;
- gama de produse pentru care s-a acordat eticheta ecologică a UE;
- toate denumirile comerciale relevante sub care este vândut produsul.
Important! Testarea și verificarea produselor în procesul de evaluare a performanțelor acestora se realizează de către institute acreditate specializate. Încercările se pot efectua și în alte institute din străinătate, ale căror laboratoare sunt acreditate.
Ce produse pot primi eticheta ecologică
Este important de spus că prin etichetarea ecologică se încearcă limitarea folosirii acelor substanțe cu efecte dăunătoare asupra apei, aerului, solului și cu risc ridicat de producere a efectelor toxice, cancerigene, alergice.
Din această perspectivă, la ora actuală, există 27 de grupuri de produse şi servicii care pot fi etichetate ecologic:
1. detergenți: pentru mașini de spălat vase, pentru spălare manuală a vaselor, detergenți universali și pentru instalații sanitare, detergenți de uz industrial și instituțional pentru mașinile de spălat vase automate, detergenți pentru rufe și pentru rufe de uz industrial și instituțional;
2. produse de hârtie: hârtie absorbantă, hârtie copiativă și grafică, hârtie tipărită și hârtie de ziar;
3. produse pentru casă: pardoseli din materiale textile, pardoseli din lemn, vopsele și lacuri de interior, saltele de pat, mobilier din lemn, robineți sanitari, toalete cu apă;
4. produse pentru grădină: amelioratori de sol, substraturi de cultură;
5. aparate de uz casnic: surse de lumină, pompe de căldură;
6. echipamente electronice: televizoare, calculatoare personale, laptopuri, echipamente de procesare a imaginii;
7. articole de îmbrăcăminte și încălțăminte: încălțăminte și textile;
8. produse de îngrijire: săpunuri, șampoane și balsamuri de păr; absorbante igienice;
9. servicii: de cazare turistice, de camping;
10. lubrifianți.
Pe piața românească există, în prezent, conform MMAP, mai multe categorii de produse care au fost etichetate ecologic, astfel că în România sunt furnizate servicii ecologice de cazare turistică, vopseluri de interior și de exterior, broșuri, reviste și textile.
Pe ce perioadă se acordă eticheta ecologică
Pentru a garanta durata conformității produsului la exigențele etichetei ecologice europene, Ministerul Mediului, inclusiv reprezentanții abilitați, au dreptul să meargă periodic la beneficiari, în controale. Astfel, beneficiarul este controlat dacă respectă criteriile aferente categoriei de produse și condițiile de utilizare, precum și dispozițiile contractului încheiat.
Revizuirea criteriilor ecologice pentru fiecare produs se face la o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani, în funcție de progresul tehnic al produselor. Prin urmare, eticheta ecologică este atribuită doar pentru o anumită perioadă, echivalentă cu valabilitatea criteriilor, urmând ca solicitarea acesteia să fie reînnoită.
În cazul modificării caracteristicilor produsului, ministerul va trebui informat chiar dacă aceste modificări nu afectează respectarea criteriilor pe baza cărora s-a acordat eticheta ecologică. În cazul în care aceste modificări afectează respectarea criteriilor, pe baza cărora s-a acordat eticheta ecologică, este necesară o nouă solicitare pentru acordarea etichetei ecologice.
Criteriile pentru fiecare categorie de produse se revizuiesc o dată la trei sau patru ani, iar titularii de licențe pentru eticheta ecologică a UE trebuie să depună din nou o cerere atunci când aceste noi criterii revizuite intră în vigoare.
Cât te costă să obţii eticheta ecologică
Orice cerere de acordare a etichetei ecologice europene este supusă plății unui tarif, în funcție de costurile de procesare a acesteia. În legislaţie, se stipulează că taxa percepută de autoritatea competentă pentru fiecare solicitare privind acordarea etichetei UE ecologice unui produs este în valoare de 200 de euro, echivalentul în lei la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionale a României din data efectuării plăţii.
Nu se percepe o taxă anuală. Însă tariful pentru depunerea solicitărilor nu include costurile încercărilor și verificărilor necesare pentru produsele care fac obiectul încercărilor. Aceste costuri sunt suportate de către operatorii economici.
Contravenții
Legislația în vigoare prevede și o serie de contravenții pentru cei care încalcă reglementările în vigoare. Așadar, HG nr. 661/2011 stipulează că următoarele fapte constituie contravenții:
- introducerea pe piaţă a produselor care poartă eticheta UE ecologică fără să fi fost acordat dreptul de a purta această etichetă;
- refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la condiţiile de utilizare a etichetei UE ecologice la cererea autorităţii competente pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor;
- prezentarea de către operatorul economic de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performanţelor produsului;
- introducerea pe eticheta UE ecologică a altor menţiuni decât a celor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică.
Contravențiile se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, conform OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Eticheta ecologică europeană este considerată un instrument al dezvoltării durabile, o direcție asupra căreia Uniunea Europeană canalizează fonduri din ce în ce mai consistente. Așa se face că eticheta:
- este atribuită doar produselor/serviciilor cele mai ecologice existente pe piață;
- garantează că produsul/serviciul a fost supus unor teste severe, asigurând performanța de mediu și calitatea sa;
- garantează că impactul produsului asupra mediului a fost diminuat de la etapa de producție a acestuia până în faza de eliminare sub formă de deșeu;
- furnizează informații clare, corecte și reale despre produse/servicii;
- este ușor de identificat;
- este susținută de organizații ale consumatorilor și de protecție a mediului, în toată Europa.
Notă: Cei care vor să afle mai multe informații despre eticheta ecologică pot consulta legislația de stabilire a criteriilor ecologice pentru fiecare produs sau categorie de produse aici.
Comentarii articol (0)