Comisia Europeana a aprobat marti finantarea a 183 de noi proiecte desfasurate in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele reprezinta o investitie totala de aproximativ 530 milioane de euro, din care 244 milioane de euro vor fi contributia UE.
Proiectele implica toate statele membre UE si includ actiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al tehnologiilor curate, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii privind chestiunile legate de mediu.
„Programul LIFE+ continua sa acorde sprijin financiar unor proiecte inovatoare, de inalta calitate, cu un nivel ridicat de valoare adaugata pentru UE. Aceste noi proiecte nu numai ca vor contribui semnificativ la conservarea naturii si imbunatatirea mediului (de exemplu prin combaterea schimbarilor climatice), dar vor ajuta la sensibilizarea opiniei publice din intreaga Europa cu privire la principalele probleme de mediu cu care ne confruntam, cum ar fi intreruperea raportului de conditionalitate dintre crestere si utilizarea resurselor”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.
Cele 183 de candidaturi au fost selectionate pentru cofinantare dintr-un total de 748 primite de Comisia Europeana in urma celei mai recente cereri de propuneri, incheiata in septembrie 2010, si se incadreaza in cele trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare. Dintre aceste proiecte, 55 implica parteneri din mai multe state membre.
Proiectele
LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie (64 proiecte alese din 203 depuse). Proiectele urmeaza sa se realizeze in 18 state membre si reprezinta o investitie totala de 223 milioane euro, din care UE va furniza in jur de 125 milioane euro. Cele mai multe dintre ele (55) se inscriu in categoria „Natura” si vor contribui la implementarea directivelor „Pasari” si/sau „Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte 9 sunt proiecte din sfera biodiversitatii, o noua categorie de proiecte LIFE+ destinata initiativelor pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce tin de biodiversitate. Investitia totala in proiectele „Biodiversitate” se va ridica la 18,3 milioane euro.
Componenta
LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu promoveaza proiecte pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare (104 proiecte alese pentru finantare din 399 depuse). Proiectele selectionate, care se vor desfasura in 18 state membre, reprezinta o investitie totala de 286 milioane euro, din care aproximativ 109 milioane euro vor reprezenta contributua UE. Cea mai mare parte a acestor fonduri a fost alocata pentru proiecte avand ca obiect deseurile si resursele naturale (in jur de 143 milioane EUR, pentru 51 de proiecte).
Pentru proiectele care abordeaza in mod direct schimbarile climatice, Comisia va contribui cu peste 16 milioane euro, dintr-un buget total de 40 milioane euro. La acestea se adauga proiecte care se concentreaza pe alte subiecte, dar care vor avea si un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera.
Apa este un alt domeniu important de interes, cu 9 proiecte selectionate. Alte proiecte vizeaza teme diverse precum aerul, substantele chimice, mediul si sanatatea, padurile, inovarea, zgomotul, protectia solului, abordarile strategice si mediul urban.
Proiectele
LIFE+ Informare si comunicare pun in evidenta problemele de mediu, disemineaza informatii pe aceasta tema si ofera activitati de formare si de sensibilizare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor forestiere (15 proiecte selectate din 146 propuneri primite). Proiectele se desfasoara in opt state membre si reprezinta o investitie totala de 20,4 milioane EUR, din care UE va furniza in jur de 10,1 milioane EUR.
Comentarii articol (0)