Premierul Emil Boc a respins luni informatiile aparute in presa, conform carora Coalitia de guvernare ar fi decis in sedinta de luni ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna octombrie. Emil Boc, citat de Mediafax, a precizat ca o eventuala majorare a salariilor din sectorul public s-ar putea aplica doar din 1 ianuarie 2012.
Potrivit unor declaratii ale lui Emil Boc, prezentate de
Mediafax, in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.
“Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL, citat de
Mediafax.
Luarea de pozitie a premierului Emil Boc vine la numai cateva ore dupa ce Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, declarase pentru
Gandul ca, in sedinta de luni, Coalitia de guvernare a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%.
"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", preciza Pambuccian pentru
Gandul, in jurul pranzului.
Pe de alta parte, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, citat intr-un alt articol al
Mediafax, a declarat ca majorarea salariilor din sectorul public ar trebui numai dupa o noua reducere a numarului angajatilor bugetari.
"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public", a spus Franks, conform agentiei de presa
Mediafax.
Potrivit sursei citate, Franks a aratat ca veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile au fost mentinute sub control strans datorita eforturilor continue de rationalizare si reducerii numarului de angajati.
"Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor in lunile ce urmeaza", a continuat Franks.
Conform
Mediafax, strategia fiscal-bugetare pentru 2012-2014 stabileste ca numarul de posturi va fi redus pana anul viitor la 1,24 milioane angajati. In decembrie 2010, premierul Emil Boc anunta ca numarul de bugetari a scazut la 1,27 milioane persoane.
Documentul mai arata ca, pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luandu-se in calcul "cresteri salariale acordate in doua transe", astfel incat in 2012 sa fie recuperata integral diminuarea salariala din 2010.
Comentarii articol (10)