ACCES GRATUIT
Cardul national de sanatate ar putea fi introdus din 2012
De anul viitor vor intra in vigoare trei instrumente pentru sistemul de sanatate: cardul national de sanatate, fisa electronica a pacientului si prescriptia electronica, a anuntat luni primul-ministru Emil Boc. Introducerea cardului national de sanatate a fost initial programata pentru 1 ianuarie 2011, insa legea care reglementeaza aplicarea acestor masuri asteapta inca votul deputatilor.
Articolul continuă mai jos
“In 2012, vor intra in vigoare practic alte trei noi instrumente eficiente si moderne pentru sistem: cardul national de sanatate, fisa electronica a pacientului la care se mai adauga prescriptia electronica, lucruri care vor contribui la un sistem sanitar modern si vor asigura mai multe resurse financiare pentru domeniul sanatatii”, a declarat seful Executivului.
MS a propus, inca de anul trecut, introducerea cardurilor de sanatate, in acest sens fiind adoptata
OUG nr. 133/2010. Astfel, dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, se face cu cardul national sau, dupa caz, cu adeverinta eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul. Totusi, termenul de la care folosirea exclusiva a cardului national in scopul dovedirii calitatii de asigurat este obligatorie, se va stabili ulterior, prin hotarare de Guvern. Dupa aceasta data, neprezentarea cardului national va duce la acordarea serviciilor medicale contra-cost, cu exceptia serviciilor medicale acordate in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si celor prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala. In prezent, proiectul de lege pentru adoptarea OUG nr. 133/2010 se afla la Camera Deputatilor, forul decizional.
De asemenea, premierul a anuntat, ca in urma rectificarii bugetare, vor fi alocate
noi fonduri pentru sistemul de sanatate.
“Este vorba de 300 de milioane de lei, care se aduc direct la rectificare, 150 de milioane de lei care raman in Fondul de Rezerva, dar tot pentru spitale si medicamente, la care se mai adauga credite de angajamente de peste 1 miliard de lei. Aceste sume de bani vin in continuare in sistemul sanitar pentru a sustine procesul de reforma demarat de ministru. Este vorba, in primul rand, de impunerea asa cum stiti a pachetului minimal de servicii. Adica, fiecare roman trebuie sa stie pana la urma ce acopera contributia de asigurari de sanatate de 5,5% si acest lucru propunem sa il avem finalizat la inceputul anului viitor si adoptat in Parlament pana in luna martie si evident, adoptat in perioada imediat urmatoare taxa clawback, pe care o cunoasteti cei in domeniu, si reglementarea functionarii genericelor pe mai multe paliere in sistemul medical romanesc”, a precizat Emil Boc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)