Proiectul normelor metodologice de aplicare in 2012 a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, publicat de CNAS, nu cuprinde foarte multe diferente fata de actualele prevederi in materia acordarii serviciilor de sanatate, aflate in vigoare de la 1 iunie 2011.
Totusi, potrivit unui comunicat de presa al CNAS, documentul – aflat in stadiul de proiect (prim draft) – va fi discutat, intre 7 si 14 octombrie, cu partenerii sociali prevazuti de Legea nr. 95/2006, precum si cu reprezentanti ai Ministerul Sanatatii.
CNAS propune ca modalitatile de plata in asistenta medicala primara sa fie in continuare: plata "per capita" prin tarif pe persoana asigurata, conform listei de persoane inscrise asigurate si plata prin tarif pe serviciu medical pentru anumite servicii medicale.
In proiectul elaborat de CNAS se prevede decontarea a cel mult 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta/subacuta, pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice.
De asemenea, pe lista medicului de familie, din punct de vedere al asigurarii unor servicii de calitate la nivelul asistentei medicale primare, care se ia in calcul pentru stabilirea necesarului de medici pe unitate administrativ-teritoriala/zona, ar trebuie sa fie inscrise, in continuare, aproximativ 1.800 de persoane.
Si numarul maxim de persoane asigurate inscrise pe lista medicului de familie pentru care se acorda punctaj per capita in vederea decontarii prin tarif pe persoana asigurata ramane neschimbat, si anume 2.200 de persoane.
Cardul de sanatate si coplata, incotro?
Pe de alta parte, desi proiectul se refera la asigurarea serviciilor medicale in anul urmator, nu exista referiri la intrebuintarea cardului national de sanatate, exceptand obligatia furnizorului de servicii medicale de a solicita acest card, incepand cu data implementarii acestui mecanism.
Cardul de sanatate ar urma sa fie introdus de la 1 ianuarie 2012, potrivit declaratiilor primului-ministru Emil Boc.
MS a propus, inca de anul trecut, introducerea cardurilor de sanatate, in acest sens fiind adoptata OUG nr. 133/2010. Astfel, dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, se face cu cardul national sau, dupa caz, cu adeverinta eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul.
Totusi, termenul de la care folosirea exclusiva a cardului national in scopul dovedirii calitatii de asigurat este obligatorie, se va stabili ulterior, prin hotarare de Guvern. Dupa aceasta data, neprezentarea cardului national va duce la acordarea serviciilor medicale contra-cost, cu exceptia serviciilor medicale acordate in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si celor prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala. In prezent, proiectul de lege pentru adoptarea OUG nr. 133/2010 se afla la comisiile Camerei Deputatilor.
In acelasi timp, in normele de aplicare in 2012 a contractului-cadru din sanatate nu exista informatii referitoare la introducerea coplatii.
Potrivit Ministerului Sanatatii, sistemul de coplata urma sa fie introdus de la inceputul acestui an, insa abia in luna martie Senatul a adoptat legea privind aceste reglementari. La Camera Deputatilor, insa, proiectul a ramas suspendat, asteptand de la Comisia de Sanatate un raport suplimentar.
Sistemul de coplata urma sa se aplice in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical pacientului i se va elibera un tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia. Tichetele pentru sanatate urmau sa aiba valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate era limitata la 600 lei/an.
Atat introducerea coplatei, cat si a cardului de sanatate reprezinta angajamente fata de FMI si Comisia Europeana.
Serviciile medicale, limitate de Executiv
Pe de alta parte, la finalul lunii august, MS a publicat lista prioritatilor sale pentru urmatoarea perioada. Conform precizarilor MS, va fi finalizat pachetul de servicii suportate din contributia la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, astfel incat, din 2012, asiguratii vor beneficia doar de un pachet de servicii medicale de baza.
Aceste reforme, precum si introducerea coplatei si a tichetului de sanatate, sunt incluse si in acordul cu FMI si CE.
_
Proiectul Normelor de aplicare in 2012 a Contractului-cadru este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (4)