avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coplata - legislatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coplata - legislatie

Buna ziua! Dupa indelungi cautari.. prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2009, normele acestuia, legea 95/2006 a sanatatii actualizata si alta legilsatie conexa, nu am reusit sa gasesc o baza legala pentru "coplata", care s-ar zice ca se introduce in sistemul sanitar de la 1 septembrie 2009 si mai ales pentru tarifele practicate.
Exista definit termenul de "coplata" in lege, dar nu si modul concret de aplicare si tarifele aferente acestei proceduri.

Daca ma poate ajuta cineva cu vreun act normativ care sa reglementeze concret coplata si tarifele (cele care au aparut deja in presa..100 lei pt 7 zile de spitalizare etc), voi ramane profund recunoscator (bineinteles, in cazul in care a fost publicat in MO ceva in acest sens).

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
mircea_ghe84, utilizator
Incepand din aceasta toamna, se vor introduce mecanismul de coplata a serviciilor medicale si pachetul minim de servicii, iar la 1 iulie, Ministerul Sanatatii va face publice toate detaliile privind tichetele pentru sanatate.
Tichetul pentru sanatate este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sanatate reprezinta serviciile medicale pe care pacientii le vor plati in sistemul de sanatate, in afara pachetului general de servicii.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an. Potrivit estimarilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aprox. 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continuă, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigaţie radiologică, 1 investigaţie de înaltă performanţă).

De exemplu, cuantumul contribuţiei personale este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
Analizele, de asemenea, costă:
- analize de laborator - 1 leu;
- radiologie - 5 lei;
- CT fără substanţă de contrast - 25 lei;
- CT cu substanţă de contrast - 50 lei;
- RMN fără substanţă de contrast - 100 lei;
- RMN cu substanţă de contrast - 200 lei;
- angiografie - 150 lei;
- scintiografie - 100 lei.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Comunicat de presa..prin urmare nimic publicat in M.O. .. doar intentii (cum banuiam). Oricum multumesc mult pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As dori sa stiu cum trebuie sa procedeze o persoana care nu are asigurare de sanatate (locuieste la tara si nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Coplata in sanatate gergelyvaleria gergelyvaleria Buna ziua! Dupa cunostintele mele, conform legislatiei actuate, furnizorii de servicii medicale paraclinice ( Rtg.,CT, RMN, mamografie) aflati in relatii ... (vezi toată discuția)
Cod caen 9604 katy26 katy26 buna,intentionez sa infiintez o salina artificiala,si nu stiu daca ,aceste coduri caen 9604;9609 ama ajuta? (vezi toată discuția)