Incepand din aceasta toamna, se vor introduce mecanismul de coplata a serviciilor medicale si pachetul minim de servicii, iar la 1 iulie, Ministerul Sanatatii va face publice toate detaliile privind tichetele pentru sanatate.
Tichetul pentru sanatate este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sanatate reprezinta serviciile medicale pe care pacientii le vor plati in sistemul de sanatate, in afara pachetului general de servicii.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an. Potrivit estimarilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aprox. 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continuă, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigaţie radiologică, 1 investigaţie de înaltă performanţă).
De exemplu, cuantumul contribuţiei personale este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
Analizele, de asemenea, costă:
- analize de laborator - 1 leu;
- radiologie - 5 lei;
- CT fără substanţă de contrast - 25 lei;
- CT cu substanţă de contrast - 50 lei;
- RMN fără substanţă de contrast - 100 lei;
- RMN cu substanţă de contrast - 200 lei;
- angiografie - 150 lei;
- scintiografie - 100 lei.
[ link extern ]