avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sistemul de sanatate, coplata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sistemul de sanatate, coplata

buna ziua,
va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata.
- cand intra in vigoare - eu sunt insarcinata si voi naste in iunie 2012, la inceputul anului 2012 va trebui sa contribui pentru perioada cand voi fi spitalizata pentru nastere?
- cat va trebui sa cotizez?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:01, 19 Decembrie 2011
Legea nr. 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 851, din 2 decembrie 2011, prevede ca persoanele asigurate in sistemul de sanatate sa plateasca o parte din costurile unor servicii medicale. Astfel, noul act normativ defineste coplata ca fiind contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

Insa, de la costurile coplatii vor fi scutiti:
• copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani și 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;
• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;
• pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
iustinian13 a scris:

buna ziua,
va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata.
- cand intra in vigoare - eu sunt insarcinata si voi naste in iunie 2012, la inceputul anului 2012 va trebui sa contribui pentru perioada cand voi fi spitalizata pentru nastere?
- cat va trebui sa cotizez?
multumesc




Art. 213.2. -Legea 220/2011:

(1) Lista serviciilor medicale pentru care se incaseaza coplata, nivelul coplatii, precum si data aplicarii coplatii se stabilesc prin contractul-cadru si prin normele de aplicare a acestuia.


Art. II. -

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor adopta actele normative corespunzatoare pentru modificarea contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si, respectiv, a normelor de aplicare a acestuia.


Concluzie,raspunsul concret .la intrebarile dvs. il vom cunoaste abia in termen de 60 de zile de la publicarea legii,adica dupa data de 1 februarie 2012,cand vor aparea si modificarile in contractul cadru de acordatre a asistentei medicale si a normelor de aplicare a acestui contract cadru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistemul de coplata iustinian13 iustinian13 buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata: a intrat in vigoare, eu sunt insarcinata si daca ma internez trebuie sa mai platesc ... (vezi toată discuția)
Se plateste spitalizarea la accidente rutiere? unguru unguru buna ziua in data de 21.01.2013 am suferit un accident rutier ,nu a fost din vina mea eu sunt asigurat medical ,cei de la spital au venit cu un formular si am ... (vezi toată discuția)
Un somer poate beneficia de asistenta medicala? riana22 riana22 Un somer poate beneficia de asistenta medicala de la stat sau trebuie sa mearga numai la privat contra cost?? (vezi toată discuția)