Europenii sunt mai increzatori in ceea ce priveste perspectivele economice, 43% dintre ei considerand ca perioada cea mai dificila a crizei a fost depasita, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene.
„Ultimul sondaj Eurobarometru confirma faptul ca Uniunea Europeana iese treptat din criza. Cetatenii considera ca UE adopta masuri eficace impotriva crizei si ca se inregistreaza din nou o redresare a economiei. Potrivit aceluiasi sondaj,
majoritatea cetatenilor considera ca, in prezent, Uniunea Europeana este pe drumul cel bun si se asteapta ca institutiile UE si guvernele nationale sa abordeze in continuare provocarea comuna a sustinerii cresterii si a crearii de locuri de munca. Daca actionam cu totii in mod responsabil, Europa are mari sanse sa iasa din criza mai puternica decat era inainte”, a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene.
Conform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru, realizat in primavara anului 2011, pe un esantion de aproximativ 32.000 de persoane, 43% dintre europeni considera ca impactul crizei asupra pietei fortei de munca a atins deja nivelul maxim, cu 15% mai multi decat in urma cu un an.
De asemenea, CE precizeaza ca europenii solicita tot mai mult adoptarea de masuri la nivelul UE si consolidarea cooperarii europene pentru a depasi criza si pentru a evita problemele in viitor. In acest sens, 8 din 10 europeni considera ca o mai buna coordonare intre statele membre UE in ceea ce priveste politica economica ar fi utila in gasirea unor solutii privind situatia economica.
Totodata, CE precizeaza ca, in tarile care se confrunta in continuare cu recesiunea si in care rata somajului este in crestere, exista inca o anumita doza de scepticism. Majoritatea statelor membre, in special Danemarca (68%), Estonia (64%) si Austria (62%), considera ca impactul crizei economice asupra pietei fortei de munca a atins deja nivelul maxim. Tarile care se confrunta cu criza, cum ar fi Portugalia (80%) si Grecia (78%), sunt insa de parere opusa.
Conform CE, europenii se declara in favoarea ideii de „a fi mai puternici actionand impreuna”: 79% (+2 puncte procentuale fata de toamna anului 2010) se declara in favoarea „unei coordonari mai stranse a politicii economice intre toate statele membre UE”, 78% doresc ca „UE sa supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea bancilor si a institutiilor financiare”, 78% considera ca ar util ca „tarile din zona euro sa isi coordoneze mai strans politicile economice si financiare”, 77% se declara in favoarea „unei supravegheri mai atente de catre UE a activitatilor desfasurate de marile grupuri financiare” si 73% considera ca ar fi bine ca „UE sa aiba un rol mai important in reglementarea serviciilor financiare”.
Europenii sprijina Strategia Europa 2020
"Strategia Europa 2020" prevede o serie de initiative menite sa stimuleze cresterea si crearea de locuri de munca, iar europenii au considerat ca toate cele sapte initiative sunt „importante”. 46% dintre europeni considera ca datorita acestui program, UE este pe calea cea buna.
Astfel, europenii au apreciat, in cadrul Strategiei Europa 2020, programul de ajutorare a persoanelor sarace si a celor excluse social, modernizarea pietelor fortei de munca pentru a mari nivelul de ocupare a fortei de munca, dar si sprijinirea unei economii care foloseste mai putine resurse naturale si emite mai putine gaze cu efect de sera.
Sondajul Eurobarometru poate fi consultat aici.
Comentarii articol (2)