Masurile de lupta impotriva crizei si sprijinul financiar din partea UE au contribuit la stoparea impactului negativ al recesiunii asupra pietei muncii din UE in 2009, indica un raport al Comisiei Europene dat, marti, publicitatii. De asemenea, in primavara anului 2010, o strategie comuna privind ocuparea fortei de munca ar putea fi adoptata de UE.
Aceste masuri trebuie insa sa fie conforme cu reformele pe termen lung privind ocuparea fortei de munca pentru a pregati o iesire reusita din criza. Ministrii insarcinati cu ocuparea fortei de munca si afaceri sociale vor discuta, in cadrul reuniunii Consiliului din martie 2010, proiectul de raport comun privind ocuparea fortei de munca care va contribui la noua strategie a UE din 2020 pentru crestere si locuri de munca. Strategia urmeaza sa fie adoptata de liderii UE in primavara lui 2010.
„Masurile si sprijinul coordonate la nivelul UE si al statelor membre au contribuit in mod semnificativ la stabilizarea economiilor si la stoparea cresterii somajului in 2009. In momentul de fata, trebuie insa sa evitam pierderea altor locuri de munca si sa le recream pe acelea care au disparut din cauza crizei” a declarat José Manuel Barroso, presedintele Comisiei.
„Trebuie sa ne indreptam privirile catre viitor si sa ducem mai departe demersul nostru coordonat pentru a asigura, pe termen lung, locuri de munca si o crestere durabile. Prin strategia viitoare UE 2020, vom restabili starea economiei pietei sociale si vom orienta Uniunea Europeana catre o economie mai puternica, mai ecologica si mai integratoare”, a mai precizat acesta.
„In acest moment, provocarea principala pentru politicile UE de ocupare a fortei de munca este gasirea echilibrului intre masurile pe termen scurt si reformele pe termen lung. Va trebui sa consolidam si sa reorientam masurile noastre de lupta impotriva crizei si, in final, sa le eliminam treptat, pentru a imbunatati flexibilitatea si securitatea pietelor muncii din UE si pentru a spori capacitatea de redresare a economiei in cazul unor recesiuni viitoare”, a adaugat Vladmír Špidla, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca.
Proiectul de raport al Comisiei privind ocuparea fortei de munca analizeaza actiunile intreprinse pe cuprinsul UE pentru a pastra locurile de munca si pentru a veni in ajutorul persoanelor care se confrunta cu probleme si prezinta provocarile care raman de infruntat. In urma deteriorarii acute a pietei muncii in 2009 cauzata de recesiunea economica, previziunile indica in continuare o crestere a somajului in anul viitor in toate tarile UE, insa intr-un ritm mai lent. Desi pentru urmatorii doi ani se preconizeaza o redresare graduala a economiei, va fi necesara o perioada mai indelungata ca piata muncii sa raspunda la aceasta. Unele grupuri au fost afectate in foarte mare masura, printre care se numara: tinerii, migrantii si lucratorii cu nivel scazut de calificare.
Statele membre si-au consolidat in mod semnificativ politicile sociale si in materie de ocupare a fortei de munca, in linie cu cele trei prioritati ale strategiei UE privind ocuparea fortei de munca, pentru a da un stimul i mediat economiei si pentru a proteja grupurile vulnerabile de impactul crizei. In numeroase tari, serviciile publice de ocupare a fortei de munca au fost consolidate pentru a face fata nivelului ridicat de somaj, iar sprijinul financiar din partea UE, acordat prin intermediul Fondului social european si al Fondului european pentru globalizare, a contribuit substantial la finantarea de catre statele membre a actiunilor impotriva crizei.
Sistemele de protectie sociala si-au dovedit eficacitatea: stabilizatorii automati au atenuat impactul social imediat al recesiunii, insa in masuri diferite la nivelul UE. Capacitatea statelor membre de a intampina cererea crescanda in materie de securitate sociala variaza considerabil, ceea ce evidentiaza nevoia de politici puternice pentru integrarea somerilor in campul muncii.
Actiuni viitoare
In momentul de fata, provocarea principala care revine UE si statelor membre este stabilirea unui cadru potrivit pentru o redresare durabila a pietei muncii. Elementele principale pentru stimularea crearii de noi locuri de munca mai bune sunt, pe de o parte, strategiile de iesire reusite care pregatesc atat indivizii, cat si societatile sa faca fata provocarilor de natura structurala si, pe de alta parte, politicile publice eficiente care sa modernizeze piata muncii.
Raportul prezentat de Comisie va fi discutat de ministrii UE insarcinati cu ocuparea fortei de munca si afaceri sociale cu ocazia reuniunii Consiliului pentru ocuparea fortei de munca, politica sociala, sanatate si consumatori din 8-9 martie 2010 si va servi drept contributie pentru lucrarile Comisiei si ale statelor membre de pregatire a strategiei UE 2020 in vederea Consiliului European de primavara, care va avea loc la 25 martie 2010. Acest raport se inscrie in continuarea raportului privind ocuparea fortei de munca in Europa in 2009, care analizeaza mai detaliat tendintele recente de pe piata muncii din UE.
Proiectul de raport comun privind ocuparea fortei de munca poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)