Neefectuarea expertizelor tehnice, dar si neinceperea lucrarilor de consolidare in cazul imobilelor cu grad de risc seismic vor fi sanctionate cu amenzi de 5 ori mai mari decat in prezent, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial.
OG nr. 16/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 608, din 29 august 2011.
Conform MDRT, includerea in masurile de interventie a lucrarilor la componentele nestructurale ale constructiilor joaca un rol important in cresterea gradului de asigurare a comportarii adecvate a constructiilor la actiuni seismice, in scopul reducerii pierderilor totale provocate de cutremure.
Prevederile ordonantei publicate
nu se aplica, insa, in cazul constructiilor cu destinatia de locuinta multietajate, incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public, pentru care, pana la data publicarii prezentei ordonante, au fost semnate contractele de executie a lucrarilor de interventie, carora le sunt aplicabile prevederile actelor normative in vigoare la data initierii acestor proceduri.
Conform noii ordonante, cladirile reprezinta pericol public in situatiile in care, dupa caz, intrunesc cel putin
doua din urmatoarele criterii:
• cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, avand suprafata utila totala de peste 50 mp, ocupate temporar/permanent;
• prezinta un regim de inaltime cu peste P+3 etaje si minim 10 apartamente;
• sunt amplasate in localitati pentru care valoarea de varf a acceleratia terenului pentru proiectare la cutremur ag, potrivit hartii de zonare a teritoriului Romaniei din Codul de proiectare seismica P100-1, este mai mare sau egala cu 0,16g.
Astfel, conform noilor prevederi, pentru constructiile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic prin raport de expertiza tehnica, proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, asociatiile de proprietari, persoanele juridice care au in administrare constructii, precum si conducatorii institutiilor publice si detinatorii cu orice titlu de constructii de interes si utilitate publica sunt obligati sa procedeze la:
• realizarea proiectarii lucrarilor de interventie de catre persoane fizice sau juridice autorizate si verificarea proiectelor de catre verificatori tehnici atestati, in termen de 2 ani de la data primirii notificarii incadrarii in clasa I de risc seismic a cladirii expertizate;
• executia lucrarilor de interventie de catre persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu executia atestati, inclusiv urmarirea, verificarea si receptia executiei lucrarilor de interventie prin diriginti de santier autorizati, in termen de 2 ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.
In cazul in care nu se vor respecta obligatiile respective, MDRT propune raspunderea materiala, contraventionala si civila, dupa caz.
Neefectuarea, in termenul prevazut, a expertizei tehnice si neinceprea lucrarilor de consolidare a cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic se va sanctiona cu
amenda de la 5.000 la 10.000 de lei, de 5 ori mai mult fata de cuantumul amenzii actuale.
Alte sanctiuni prevazute sunt:
•
amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a depune documentatia pe baza careia primaria poate sa stabileasca obligatia de plata, in raport cu cotele-parti indivize din proprietatea comuna aferenta fiecarei proprietati individuale, in termen de 60 de zile de la solicitarea acesteia de catre autoritatile administratiei publice locale;
•
amenda de la 25.000 lei la 35.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de realizare si amplasare a panourilor de instiintare in termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica;
•
amenda de la 35.000 lei la 50.000 lei pentru nerespectarea prevederilor privind inventarierea cladirilor si notificarea in scris a proprietarilor/asociatiilor de proprietari a obligatiilor ce le revin privind expertizarea/proiectarea lucrarilor de consolidare;
•
amenda de la 50.000 lei la 75.000 lei nerespectarea prevederilor privind contractarea proiectarii/executiei lucrarilor de consolidare in termen de 2 ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic a cladirii, respectiv de la data finalizarii proiectului de consolidare.
Proprietarii beneficiaza, prin exceptarea de la prevederile legale, de
scutirea de taxa privind eliberarea autorizatiei de construire pentru executia lucrarilor de interventie a constructiilor cu destinatia de locuinta din proprietate, precum si de taxa privind timbrul arhitecturii. Totodata, si autoritatile administratiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cautiuni pentru cererile si actiunile adresate justitiei.
O alta noutate adusa de Executiv prin acest act normativ se refera la
eliminarea ipotecii instituite in favoarea autoritatilor administratiei publice locale pana la restituirea integrala de catre proprietarii de locuinte, persoane fizice, a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, inscrise in programele anuale.
Insa, se prevede ca "
un drept de creanta constituit in favoarea autoritatilor administratiei publice locale in conditiile art. 11 pentru locuintele proprietate privata a persoanelor fizice din cladirile de locuit incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, dobandite in conditiile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, cu modificarile ulterioare, precum si ale art.42 alin.(3) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incluse in programele anuale si la care se finanteaza, din transferuri de la bugetul de stat, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, s
e va nota in partea a III-a a cartilor funciare ale imobilelor odata cu dobandirea dreptului de proprietate, prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (1) lit. b)".
Totodata, prin reglementarile propuse,
MDRT vrea sa creasca transparenta in procedurile administrative de atribuire a contractelor de proiectare si executare a lucrarilor de consolidare, precum si in stabilirea lucrarilor executate, asociatiile de proprietari din cladirile de locuit incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public cuprinse in programele anuale.
Comentarii articol (4)