Programul "Cosul de solidaritate" propus de Executiv se va desfasura prin intermediul consiliilor locale, care vor infiinta societati comerciale in acest sens, vanzarea produselor urmand a se realiza saptamanal.
Potrivit proiectului de HG, “Cosul de solidaritate” va fi format din faina, ulei, malai, orez, dar si din alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliile judetene. In termen de 15 zile de la adoptarea proiectului, Ministerul Agriculturii si Ministerul de Interne vor elabora specificatiile tehnice ale produselor care urmeaza a fi comercializate prin “Cosul de solidaritate”.
Totodata, se prevede posibilitatea autoritatilor publice de a extinde obiectul de activitate al unitatilor de tip “economat” deja existente la nivel local.
Proiectul de HG elaborat de MAI prevede ca alimentele destinate vanzarii prin acest program guvernamental sa fie achizitionate prin licitatie publica. In acelasi timp, primariile vor beneficia de sprijinul Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si al Casei Nationale de Pensii Publice in vederea implementarii programului guvernamental de sprijin pentru pensionari ”Cosul de solidaritate”. De asemenea, Administratia Nationalã a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale va pune la dispozitie, in limita spatiilor disponibile, contra cost, spatii pentru depozitarea alimentelor de bazã, urmand ca tariful de depozitare sa fie stabilit prin ordin MAI.
Programul „Cosul de solidaritate” a fost aprobat recent de Executiv, prin Memorandum, reglementarile avand la baza prevederile dispozitiilor art.47 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit carora statul este obligat sa ia mãsuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent, cat si prioritatilor stabilite in Programul de guvernare 2009 – 2012.
Potrivit datelor statistice prezentate de MAI, in luna aprilie 2011, in Romania existau circa 5,6 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 752 lei, aproximativ jumãtate din salariul mediu. Astfel, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupã in cheltuielile unui pensionar este de circa 60%.
Proiectul de HG este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (50)