Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari "Cosul de solidaritate" poate fi aplicat, dupa ce actul normativ care il reglementeaza a fost publicat marti in Monitorul Oficial, data la care a si intrat in vigoare. Desi Guvernul a anuntat ca pensionarii vor putea cumpara alimente de baza la cel mai mic pret de pe piata, actul normativ nu precizeaza insa nimic referitor la acest aspect.
HG nr. 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari „Cosul de solidaritate” a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 685, din 27 septembrie 2011 si a intrat in vigoare la aceeasi data.
Potrivit actului normativ, beneficiarii programului guvernamental sunt
pensionarii ale caror pensii sunt mai mici sau egale cu castigul salarial mediu net pe economie. Acestia vor putea achizitiona alimente precum zahar, malai, orez, dar si alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliile judetene sau de consiliile locale ale sectoarelor Bucurestiului.
Vanzarea catre pensionari a acestor produse se va organiza, de regula, saptamanal, conform unui grafic stabilit de autoritatea publica locala.
De asemenea, in actul normativ se mai precizeaza ca pentru implementarea programului, consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si consiliile locale pot infiinta societati comerciale ori pot extinde obiectul de activitate al celor existente, in vederea desfasurarii unor activitati de comert cu produse alimentare de baza.
Aceste societati comerciale vor achizitiona, prin licitatie publica, alimentele destinate comercializarii catre pensionari.
Totusi,
actul normativ nu contine nicio prevedere referitoare la pretul pe care pensionarii vor trebui sa il plateasca pentru aceste alimente, desi, pana acum, Executivul a
aratat ca alimentele vor fi achizitionate la “cel mai mic pret de pe piata” sau “la cel mai mic pret posibil”.
Hotararea de Guvern publicata precizeaza doar ca societatile comerciale care vor comercializa produsele alimentare pentru pensionari au dreptul de a “practica pentru produsele alimentare de baza
un adaos comercial care sa asigure acoperirea tuturor cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activitati”. Insa, si adaosul comercial este invaluit in mister: HG nu mentioneaza nimic despre valorile maxime pe care acesta ar putea sa le aiba.
In ceea ce priveste depozitarea alimentelor, actul normativ stipuleaza ca Administratia Nationala a Rezervelor de Stat va pune la dispozitie spatii in acest scop, insa contracost. Tariful de depozitare va fi stabilit prin ordin al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Tot MAI, dar impreuna cu Ministerul Sanatatii, urmeaza sa stabileasca, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a acestei HG, printr-un ordin comun, specificatiile tehnice ale produselor ce urmeaza sa fie comercializate, precum si stabilite cantitatile maxime de produse care pot fi achizitionate de fiecare pensionar.
Comentarii articol (0)