Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal propus de MFP, va fi considerata infractiune „detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, peste 300 litri;”
In prezent, nu este incriminata ca si infractiune detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a alcoolui etilic, fara a fi marcat sau cu marcaje necorespunzatoare, desi acesta este un produs accizabil care intra sub incidenta marcarii.
Antrepozitul fiscal este locul sub autoritea fiscala in care marfurile accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de accize de catre un antrepozitar autorizat.
Infractiunile prevazute in Codul Fiscal la acest capitol se pedepsesc cu inchisoare de la un an la patru ani.
Presedintele patronatului GARANT, din domeniul bauturilor spirtoase, Romulus Dascalu, a declarat, citat de Mediafax, ca masura este una buna, pentru ca ar diminua evaziunea fiscala la alcool, dar se indoieste ca va fi aplicata.
"Mai e mult pana departe si sunt scceptic ca se va aplica. Masura va afecta micii traficanti de bautura, pe cei care produc in garaj. Oricum, si acestia ocupa cam 50% din piata neagra, insa marii traficanti sunt cei care au firme off shore", a spus Dascalu.
Acciza la alcoolul etilic este echivalentul a 750 euro pentru un hectolitru si de 475 euro pentru micile distilerii.
Comentarii articol (1)