Firmele care isi platesc datoriile fata de stat pana la 31 decembrie vor fi scutite de penalitati, iar in cazul in care vor fi platite in primul semestru din 2012, penalitatile vor fi reduse cu 50%, conform ultimelor modificari fiscale aduse de Executiv.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, potrivit noului act normativ, pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc, astfel:
a) penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;
b) penalitatile de intarziere se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.
Penalitati de intarziere anulate, pentru contribuabilii care respecta planul de esalonare a datoriilor
Prin aceeasi OG, Guvernul a decis introducerea unui unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.
Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.
Cu alte cuvinte, penalitatile de intarziere nu vor fi esalonate la plata, ci vor fi amanate si protejate, pe perioada amanarii, prin garantii ca si in cazul sumelor esalonate, iar in situatia in care contribuabilul achita toate obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv obligatiile de plata ce constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii (obligatiile curente), penalitatile de intarziere vor fi anulate si garantiile eliberate.
In caz contrar, in situatia in care esalonarea la plata isi pierde valabilitatea ca urmare a neachitarii ratelor de esalonare sau a obligatiilor curente care, conform legii, constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii, amanarea la plata a penalitatilor isi va pierde de asemenea valabilitatea, iar penalitatile datorate urmeaza procedura de executare silita.
In plus, pentru a nu crea o discriminare intre contribuabilii care au beneficiat de o esalonare la plata aflata in curs si contribuabilii care vor solicita esalonarea la plata dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ, OG nr. 30/2011 stabileste ca acest regim special al penalitatilor de intaziere sa fie aplicabil si contribuabililor care beneficiaza de esalonarea la plata acordata in baza OUG 29/2011 si aceasta se afla in derulare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (18)