Contribuabilii care beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale administrate de Fisc si care isi respecta planul de esalonare nu vor mai plati si penalitatile de intarziere aferente acestor creante. Facilitatea a fost introdusa de Guvern prin OG 30/2011, iar Finantele au publicat luni si procedura prin care se va pune in practica aceasta prevedere. AvocatNet.ro iti ofera astazi toate detaliile.
Prin art. VIII al
OG 30/2011, Guvernul introduce un regim juridic special pentru penalitatile de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.
Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora,
penalitatile sunt amanate la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza conform graficul stabilit. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.
Aplicarea acestor prevederi se face prin procedura aprobata de Ministerul Finantelor prin Ordinul 2.677/2011, publicat in Monitorul Oficial nr.764, din 31 octombrie. Practic, acest ordin completeaza procedura prin care se aplica esalonarea la plata, aprobata prin Ordinul
MFP 1.853/2011.
AvocatNet.ro a scris mai multe despre pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a-ti esalona datoriile AICI.
Conform reglementarilor,
penalitatile de intarziere nu sunt esalonate la plata, ci sunt amanate si protejate, pe perioada amanarii, prin garantii ca si in cazul sumelor esalonate. Amanarea la plata a penalitatilor de intarziere, in vederea anularii, se face pana la ultimul termen de plata din esalonarea la plata acordata.
Daca respectivul contribuabil isi achita in totalitate obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv cele curente, organul fiscal emite in doua exemplare, pe langa decizia de finalizare a esalonarii la plata, si
decizia de anulare a penalitatilor de intarziere amanate la plata. Unul dintre exemplare se transmite contribuabilului, iar celalalt exemplar se arhiveaza de organul fiscal.
In caz contrar, in situatia in care esalonarea la plata isi pierde valabilitatea ca urmare a neachitarii ratelor de esalonare sau a obligatiilor curente care, conform legii, constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii, amanarea la plata a penalitatilor isi va pierde de asemenea valabilitatea, iar penalitatile datorate urmeaza procedura de executare silita. Pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere este cuprinsa, de asemenea, intr-o decizie (formular tipizat) intocmita in dublu exemplar, dintre care unul este comunicat contribuabilului.
Aceste facilitati (esalonarea obligatiilor fiscale principale, dar si amanarea la plata a penalitatilor aferente) se acorda atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice pentru toate obligatiile fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii, datorate si neachitate.
Important! Trebuie sa stiti ca OG 30/2011 stabileste ca acest regim special al penalitatilor de intarziere poate fi aplicat si pentru contribuabilii care beneficiaza de esalonarea la plata acordata in baza
OUG 29/2011 (care se afla in derulare), si nu doar celor care solicita esalonarea la plata dupa intrarea in vigoare a OG nr. 30/2011.
__
Nota AvocatNet.ro: Puteti consulta Ordinul MFP 2.677/2011 in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (18)