Legea de aprobare a OUG nr. 71/2011 pentru modificarea unor acte normative in vederea eliminarii prevederilor referitoare la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar a fost adoptat tacit de senatori, prin implinirea termenului prevazut de Constitutie la data de 26 octombrie 2011.
Prin OUG nr. 71/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 637, din 6 septembrie 2011, sunt abrogate prevederi din aproximativ 20 de acte normative prin care se stabilea constituirea unui fond destinat stimularii personalului bugetar.
Printre altele, actul normativ elimina cota de 75% obtinuta din cheltuielile judiciare avansate de stat din bugetele aprobate Ministerului Justitiei si Ministerului Public pentru desfasurarea proceselor penale, care sunt suportate de parti sau de alti participanti la proces, in conditiile prevazute de Codul de procedura penala, precum si din amenzile judiciare. Sumele de bani obtinute prin aplicarea acestei cote erau destinate stimularii personalului din sistemul justitiei.
Potrivit OUG nr. 71/2011, “veniturile incasate din vanzarea timbrului judiciar se vor folosi pentru buna functionare a judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a parchetelor de pe langa aceste instante, laboratoarelor de expertiza criminalistica, pentru administrarea justitiei prin organul de specialitate al administratiei publice centrale, pentru realizarea de noi emisiuni ale timbrului judiciar, pentru achizitionarea de publicatii si lucrari de specialitate din tara si din strainatate, de sisteme moderne de informatizare si aparatura specifica, pentru organizarea unor actiuni cu caracter profesional sau social".
Astfel, se elimina prevederile potrivit carora, din veniturile provenind din vanzarea timbrului judiciar, se vor asigura sumele necesare pentru construirea si cumpararea de locuinte de serviciu, precum si pentru plata specialistilor si a colaboratorilor externi, care participa la elaborarea unor proiecte de coduri.
Nici autoritatile publice pentru protectia mediului nu vor mai constitui un fond de stimulare a personalului prin utilizarea unui procent de 25%, obtinut din incasarea tarifelor pentru lucrarile si serviciile prestate la solicitarea persoanelor fizice si juridice. Toate aceste venituri se varsa la bugetul de stat.
Totodata, toate amenzile aplicate in temeiul unei legi, ordonante de urgenta, ordonante sau hotarari ale Guvernului din domeniul protectiei mediului si al gospodaririi apelor se vor face venit la bugetul de stat in proportie de 100%.
Si angajatii Agentiei Nationale Anti-Doping raman fara fondul de stimulente obtinut prin aplicarea unui coeficient de 35% la sumele incasate pentru bugetul de stat reprezentand amenzi in urma controalelor.
OUG nr. 71/2011 modifica, totodata, Legea petrolului nr. 238/2004, astfel incat personalul din domeniu nu va mai beneficia de cota de 20% din veniturile extrabugetare realizate din taxele percepute din eliberarea de avize, permise de prospectiune si exploatare sau alte documente, destinata acordarii de stimulente personalului. Toate aceste venituri vor fi varsate la bugetul de stat.
O alta modificare adusa de noul act normativ se refera la eliminarea fondului de stimulare a personalului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
In ordonanta publicata se mai prevede ca, prin legea de salarizare pentru anul 2012, se va reglementa modul de compensare a stimulentelor de care beneficia personalul din institutiile si autoritatile publice.
Abrogarea prevederilor din actele normative prin care se autorizeaza unele institutii si autoritati publice sa retina o parte din veniturile realizate pentru constituirea de fonduri pentru stimularea personalului angajat trebuia sa se realizeze, potrivit Guvernului, pana la sfarsitul lunii august 2011.
Executivul si-a motivat decizia de a modifica legislatia din domeniul salarizarii bugetarilor sustinand ca aceste masuri vizeaza interesul general public intrucat reprezinta un criteriu de referinta structural potrivit Scrisorii de intentie, de a carui indeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International. Fara banii de la FMI, Romania s-ar putea afla in imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, mai subliniaza Guvernul.
Intr-un comunicat de presai, Ministerul Finantelor Publice preciza, referitor la OUG nr. 71/2011, ca, pana acum, se aflau in vigoare diferite acte normative, adoptate in perioada 1990 – 2007, potrivit carora unele institutii si autoritati ale administratiei publice centrale retin din veniturile realizate o cota parte destinata constiturii de fonduri pentru stimularea angajatilor. Potrivit MFP, aceasta modalitate de retinere a unor venituri si de utilizare a acestora, in afara bugetului, pentru acordarea de stimulente personalului era lipsita de transparenta.
“De altfel, in conformitate cu prevederile Legii nr.285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, pentru unele categorii de personal bugetar care beneficiau de stimulente, acordate in temeiul O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aceste drepturi salariale au fost deja incluse in salariile de baza”, se mai arata in documentul publicat de MFP.
Actul normativ adoptat de Senat va fi trimis pentru dezbatere la Camera Deputatilor, forul decizional.
Comentarii articol (37)