Premierul Emil Boc a promis, in cadrul intalnirii cu mediul de afaceri de la finalul saptamanii trecute, ca va majora plafonul pentru plata TVA la 50.000 euro si va simplifica procedura de inregistarare a firmelor, printr-o mai buna informatizare a sistemului fiscal.
“Am decis ca in fiecare luna sa facem inventarul problemelor ridicate si a modului in care au fost rezolvate aceste proiecte, iar printre propunerile ridicate se afla ridicarea plafonului de platire a TVA-ului de la 35.000 de euro spre 50.000 de euro, eliminarea, in continuare, a parafiscalitatii, adica a acelor taxe si tarife parafiscale care complica activitatea firmelor, in al treilea rand, sa simplificam procedurile de infiintare a firmelor platitoare de TVA, printr-o mai buna informatizare a sistemului fiscal, in vederea obtinerii la timp a avizelor necesare si a scurtarii duratei de infiintare a unor asemenea firme”, a declarat Emil Boc, la finalul intalnirii de vineri cu patronatele.
De asemenea, in cadrul intalnirii s-a discutat si despre imbunatatirea mecanismului de absorbtie a fondurilor europene, prin eliminarea acelor elemente de birocratie din cadrul diverselor programe operationale sectoriale, care complica functionarea si activitatea intreprinderilor mici si mijlocii.
Mai mult, la finalul intalnirii, Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a promis ca in 30 zile va modifica
Ordinul 1984/2011 privind inregistrarea firmelor platitoare de TVA si, de asemenea, procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Valentina Sgarbura, vicepresedintele Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor(foto stanga), a participat la sedinta organizata vineri la sediul MFP, punctand urmatoarele propuneri pentru sustinerea mediului de afaceri si crearea unui cadru fiscal predictibil:
-eliminarea sintagmei "de regula" din art.4 Cod fiscal
-publicarea normelor metodologice in acelasi timp cu modificarile aduse Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala
-informarea contribuabilului privind modul de calcul al penalitatilor si dobanzii penalizatoare de catre ANAF (nr. zile, procent aplicat)
-deductibilitatea cheltuielii si a TVA privind combustibilul - OUG 34/2009
-deblocarea inregistrarii firmelor ca platitoare de tva la infiintare si in Registrul Operatorilor Intracomunitari
-comunicare intra-institutionala si inter-institutionala (cazier fiscal, cazier judiciar)
„Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor(APEC) saluta initiativa premierului de a se intalni cu reprezentantii mediului de afaceri si de a asculta propunerile acestora privind problemele cu care se confrunta. De asemenea, este de apreciat faptul ca se preconizeaza ca aceste intalniri sa fie periodice, in asa fel incat sa se urmareasca rezolvarea propunerilor facute", spune Valentina Sgarbura, vicepresedinte APEC.
„APEC apreciaza in mod special modificarea art.115 din CPF privind ordinea stingerii creantelor, un proiect pe care l-a sustinut inca de la infiintarea sa, promovat pe toate canalele, inclusiv pe
www.initiativa-legislativa.ro”, puncteaza reprezentanta APEC.
„Ca prim efect al acestei intalniri, la propunerea AOAR si APEC, Sorin Blejnar a promis modificarea ordinului 1984/2011 privind inregistrarea firmelor platitoare de tva, ceea ce demonstraza inca o data ca un asemenea dialog este avantajos pentru ambele parti, atat pentru Executiv si pentru mediul economic", este de parere Valentina Sgarbura.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, a punctat de asemenea cateva propuneri pentru stimularea mediului fiscal:
- calculul si plata anuala a impozitului pe venit pentru microintreprinderi in 2012
- cresterea plafonului de TVA de la 35.000 euro la 50.000 euro
- compensarea datoriilor de la bugetul statului cu creantele de incasat de la stat
- simplificarea procedurilor de calcul a taxelor si impozitelor
- evitarea aplicarii penalitatilor de intarziere in cazul intarzierii incasarii banilor proveniti din fonduri europene
Comentarii articol (0)