Si in noul Statut este interzisa exercitarea oricarei activitati specifice profesiei de avocat de catre o persoana fizica ce nu are calitatea de avocat inscris intr-un barou si pe Tabloul avocatilor sau de catre o alta persoana juridica cu exceptia societatii civile profesionala de avocati cu raspundere limitata. Astfel, constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR sunt interzise.
In acelasi timp, potrivit Statutului, primirea in profesia de avocat se realizeaza numai in baza promovarii examenului organizat de catre UNBR, la nivel national.
Insa, cu titlu de exceptie, in conditiile legii, pot accede in profesie, fara sustinerea examenului, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie carora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiti ori, dupa caz, care au fost eliberati din motive neimputabile, precum si judecatorii de la instantele internationale.
O alta noutate introdusa in Statut se refera la incompatibilitatea functiei de avocat cu calitatea de presedinte al consiliului de administratie sau al consiliului de supraveghere sau de membru in comitetul de directie sau in directoratul unei societati comerciale pe actiuni. Conform reglementarilor propuse de UNBR, continuarea exercitarii profesiei dupa intervenirea cazului de incompatibilitate constituie exercitarea fara drept a profesiei de avocat, cu consecintele prevazute de lege, si constituie abatere disciplinara grava, sanctionata cu excluderea din profesie. Incompatibilitatile prevazute in Statut se verifica si se constata de catre consiliul baroului, chiar si din oficiu.
Noul Statut propune modificarea denumirii de „Societatea civila profesionala cu raspundere limitata” in "Societatea profesionala cu raspundere limitata".
In acelasi timp, se prevede ca, in situatiile in care clientul a achitat onorariul mentionat in contractul de asistenta juridica, acesta sa se considere incheiat in mod tacit.
Statutul profesiei de avocat, modificat in iunie 2011, poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (2)