Totodata, in aceeasi sedinta, Consiliul UNBR a stabilit ca propunerile adoptate sa fie supuse dezbaterii avocatilor in adunarile generale ale barourilor, astfel incat propunerile acestora de completare sau imbunatatire a modificarilor la Statut sa fie comunicate la UNBR, cel mai tarziu pana la data de 9 mai 2011.
In noul statut al profesiei este prevazuta interdictia de a folosi fara drept, de catre orice persoana, a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „UNBR” ori „Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea fara drept a insemnelor specifice profesiei ori purtarea fara drept a robei de avocat.
Primirea in profesie
De asemenea, este reglementata si primirea in profesia de avocat, care se realizeaza numai in baza promovarii examenului organizat de catre UNBR, la nivel national. In acelasi timp, “cu titlu de exceptie, in conditiile legii, pot accede in profesie fara sustinerea examenului judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie carora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiti ori, dupa caz, care au fost eliberati din motive neimputabile, precum si, in aceleasi conditii, judecatorii de la instantele internationale”.
Astfel, conform noului statut, persoanele care vor sa fie primite in profesia de avocat se adreseaza cu o cerere decanului baroului unde solicitantul doreste sa exercite profesia. Cererea se depune in doua exemplare si va cuprinde:
a) numele, prenumele si domiciliul solicitantului;
b) locul si data nasterii;
c) elementele actului de identitate si organul emitent;
d) indicarea diplomei de licenta eliberata de o institutie de invatamânt superior acreditata in conditiile legii care atesta calitatea de licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege; indicarea - in cazul persoanei care a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani si a promovat examenul de definitivat in profesia din care provine – a acestei situatii; indicarea – in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de art.14 alin.2 din prezentul Statut – a acestei situatii;
e) declaratia ca nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute la art. 14 din Lege;
f) declaratia solicitantului ca nu se afla in nici unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 15 din Lege ori ca intelege sa renunte la orice stare de incompatibilitate, in cel mult doua luni de la data emiterii deciziei de primire in profesia de avocat si cunoaste intervenirea sanctiunii caducitatii acesteia in caz de neconformare in termen;
g) angajamentul de a realiza, pe perioada stagiului, formarea profesionala initiala in profesia de avocat, respectiv de a frecventa, ca avocat definitiv, formele de pregatire profesionala continua, in conditiile prevazute de Lege si de sta¬tutul profesiei;
h) declaratia expresa ca nu este sau nu a fost inscris intr-un alt barou din România. In caz contrar, se vor indica: baroul, perioada, cauzele retragerii sau incetarii activitatii.
In acelasi timp, prezenta la examenul national de primire in profesie este conditionata de o hotarare favorabila privind cererea de primire in profesie formulata Comisia Permanenta a UNBR.
O alta prevedere se refera la primirea in profesia de avocat sau reinscrierea pe tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei. Persoana care face solicitarile va infatisa consiliul baroului la care depune cererea, inscrisuri din care sa rezulte conditiile de incetare a exercitiului profesiei din care provine, respectiv, a celei pe care a exercitat-o in perioada de incompatibilitate. Consiliul baroului va intreprinde cercetari pentru a verifica daca solicitantul nu se gaseste in cazul de nedemnitate prevazut Lege, si anume daca a fost exclus din profesia din care provine ca urmare a savarsirii unor abateri disciplinare grave.
Incompatibilitatea avocatului
Consiliul barourilor vor verifica starile de incompatibilitate, chiar si din oficiu. Cu privire la acest aspect, continuarea exercitarii profesiei dupa intervenirea cazului de incompatibilitate va constitui exercitarea fara drept a profesiei de avocat, cu consecintele prevazute de lege, fiind abatere disciplinara grava, sanctionata cu excluderea din profesie. Avocatul va fi convocat in vederea ascultarii prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Lipsa nejustificata a avocatului la data indicata in convocare nu va impiedica luarea masurilor.
Când situatia care determina incompatibilitatea este preexistenta sau survine concomitent cu emiterea deciziei de primire in profesie, efectele acesteia din urma se produc doar sub conditia rezolvarii starii de incompatibilitate. Starea de incompatibilitate trebuie rezolvata in termenul prevazut de Lege, de doua luni de la data emiterii deciziei de primire in profesie; in cazul contrar decizia devine caduca.
Contractele de asistenta juridica, incheiate tacit daca se plateste onorariul
Totodata, noul statut al profesiei de avocat prevede ca articiparea la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului sa se faca personal, iar xercitarea dreptului de vot sa nu mai poata fi delegata.
In acelasi timp, o alta noutate se refera la incheierea contractului de asistenta juridica, acesta va fi considerat incheiat in mod tacit daca clientul a achitat onorariul mentionat in cuprinsul acestuia, achitarea acestui onorariu valorand ratificarea contractului de catre client, caz in care data incheierii contractului este considerata a fi data mentionata in cuprinsul contractului. Contractul de asistenta juridica se incheie in trei exemplare, dintre care doua vor avea valoare de original. Un original se inmâneaza clientului iar cel de-a doilea original si copia ramân la avocat.
Contractul de asistenta juridica va fi tiparit in formulare tipizate si inseriate ce vor contine sigla Uniunii Nationale a Barourilor din România, pe cea a baroului emitent, denumirea „Uniunea Nationala a Barourilor din România” si cea a baroului emitent. Seria va avea o componenta literala comuna fiecarui barou in parte si o componenta cifrica formata din sase cifre, urmata de mentionarea anului emiterii formularelor. Inserierea este rezervata de catre barou fiecarei forme de exercitare a profesiei in parte.
Organizarea profesiei
Noul statut propune modificarea denumirii de „Societatea civila profesionala cu raspundere limitata” in Societatea profesionala cu raspundere limitata.
“In sensul prevederilor prezentului statut, patrimoniul propriu de afectatiune este alcatuit din bunurile corporale, in numerar sau in natura, si cele incorporale, reprezentând capitalul social, precum si din cele dobandite de societate, cu orice titlu, pe durata functionarii sale. Aportul in industrie constand in activitatea profesionala a avocatului asociat este luat in considerare numai in raporturile dintre asociati. Obligatiile si raspunderea societatii profesionale cu raspundere limitata sunt garantate cu patrimoniul de afectatiune. Avocatii asociati care isi exercia profesia in cadrul societatii profesionale cu rãspundere limitata raspund personal in limita aportului social al fiecaruia”, se mai arata in documentul publicat de UNBR.
_
Va prezentam in fisier atasat proiectul de modificare a Statutul profesiei de avocat.
Comentarii articol (12)