Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele de aplicare a Legii privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, care obliga proprietarii cladirilor degradate sa reabiliteze fatadele. Costurile de reparatie vor fi impartite astfel: minim 10% din surse proprii ale beneficiarului si maxim 90% prin credit cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
„Sunt normele la legea prin care am prevazut posibilitatea ca fatadele degradate ale cladirilor sa poata fi reabilitate de catre primarii din fondurile publice, din fondurile comunitatii, sau de catre proprietari accesand credite cu dobanzi subventionate si garantate 100% de catre stat, pe o durata de cinci ani, in aceleasi conditii in care se pot accesa credite pentru reabilitarea termica a cladirilor”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la finalul sedintei Executivului.
Legea nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 493, din 11 iulie 2011, a intrat in vigoare pe 10 august 2011. Astfel, pana in luna noiembrie, primarii trebuie sa inventarieze cladirile care “prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urban”. Ulterior,
edilii trebuie sa notifice proprietarii in legatura cu obligatia lor de a executa lucrarile de interventie in decurs de cel mult 12 luni de la data notificarii, cu posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca 6 luni.
In normele de aplicare a actului normativ, adoptate de Executiv miercuri, se prevede ca acordarea de credite bancare de la institutii de credit sa se realizeze cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata.
Astfel,
executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit se finanteaza din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentand 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, si 90% se asigura din credite bancare, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Potrivit Guvernului,
perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor si creditul poate fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari, cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale.
De asemenea, ministrul Elena Udrea a precizat ca actul normativ ofera posibilitatea proprietarilor de locuinte ca, in sumele solicitate prin aceste credite, sa realizeze inclusiv lucrari de reabilitare termica, chiar daca exista deja un program de reabilitare termica dedicat blocurilor de locuinte si locuintelor unifamiliale.
„Este o masura prin care satisfacem un interes public, un interes general si un drept al cetatenilor de a trai intr-un mediu construit sigur, sanatos”, a mai adaugat ministrul.
Comentarii articol (1)