Pentru anul 2012, Guvernul a stabilit ca plafonul garantiilor pentru programul de reabilitare a fatadelor cladirilor degradate este de 100 milioane lei. In cadrul programului, statul sprijina proprietarii sa inceapa lucrarile de reabilitare arhitectural-ambientala a cladirilor, prin facilitarea accesarii unui credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata.
Hotararea Guvernului nr. 168/ 2012, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 195, din 26 martie, stabileste ca, pentru anul 2012,
plafonul total al garantiilor emise pentru lucrarile de reabilitare structural-ambientala a cladirilor
este de 100 milioane lei.
Masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor sunt reglementate de
Legea nr. 153/ 2011, potrivit careia asociatiile de proprietari sau persoanele fizice pot contracta
un credit cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, pentru reabilitarea fatadelor cladirilor degradate.
In acelasi timp, legea prevede ca detinatorii cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/ sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urban,
sunt obligati sa ia masuri de reabilitare a fatadelor cladirilor.
Conform legii mentionate, finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de refacere se va asigura,
pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor, insa Guvernul le
va facilita acestora acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata.
Finantarea va fi impartita astfel: minimum
10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum
90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.
In situatia in care detinatorii cladirilor nu iau din proprie initiativa masurile de reabilitare a fatadelor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile care le revin in conditiile prezentei legi.
Lucrarile vor trebui executate
in termen de 12 luni de la data primirii notificarii. La solicitarea proprietarului si din motive obiective, termenul poate fi prelungit de catre primar, dar nu mai mult de 6 luni.
Atentie! De la prevederile legii sunt exceptate cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic si pentru care proprietarii - persoane fizice si juridice - sunt obligati sa actioneze pentru proiectarea si executarea lucrarilor de interventie privind reducerea riscului seismic al cladirilor. De asemenea, legea nu se aplica si cladirilor reabilitate termic sau in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare legii, blocurilor de locuinte inscrise in programe locale multianuale pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, in conditiile legislatiei in vigoare privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sau cladirilor si ansamblurilor clasate sau in curs de clasare ca monumente istorice.
Puteti citi mai multe despre acest subiect aici.
Comentarii articol (0)