Cei care vor sa studieze contabilitatea pot opta pentru programe de studii in cadrul mai multor universitati din tara. Oferta este una vasta, tocmai de aceea este bine ca, atunci cand alegeti o anumita universitate, sa tineti cont si de calificativul pe care institutia respectiva l-a obtinut din partea Ministerului Educatiei (MECTS) pentru calitatea studiilor de contabilitate pe care le organizeaza.
MECTS a realizat o
ierarhizare a programelor de studii organizate de universitatile acreditate din sistemul national de invatamant in functie de procesul de invatare si predare, cercetarea stiintifica, relatia universitatii cu mediul extern sau capacitatea institutionala.
In domeniul contabilitatii exista o multime de universitati care ofera programe de studii de profil. Cu toate acestea, unele dintre ele nu au trecut "cu brio" evaluarea ministerului.
Cei care vor sa studieze
contabilitatea la universitati care au obtinut cel mai inalt calificativ (A) pot alege una din urmatoarele variante: Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea “Constantin Brancusi” din Targu-Jiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea din Craiova, Universitatea „Transilvania” din Brasov, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea „Constantin Brancoveanu" din Pitesti.
O optiune buna pentru
studiile in contabilitate o reprezinta si universitatile care au calificativul B, respectiv: Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Oradea, Universitatea „Valahia” din Targoviste, si Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau.
Alegeri mai putin inspirate pentru inscrierea la studiile de profil sunt
universitatile care au calificativul C si D. Astfel,
calificativul C a fost obtinut de urmatoarele institutii de invatamant: Universitatea „Petru Maior” din Targu Mures, Universitatea „Ovidius” din Constanta, Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiesti, Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea din Pitesti, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, Universitatea „Bogdan Voda” din Cluj-Napoca si Universitatea „Artifex” din Bucuresti.
In ceea ce priveste universitatile care au calificativul D, acestea sunt: Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea „Hyperion” din Bucuresti, Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, Universitatea „George Bacovia” din Bacau si Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Targu Mures.
Studentii care vor sa se pregateasca cat mai bine in cadrul unei
facultati de contabilitate ar putea evita o serie de
universitati care au obtinut cel mai mic calificativ (E). Acestea sunt: Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, Universitatea „Tibiscus” din Timisoara, Universitatea „George Baritiu” din Brasov, Universitatea Romano-Germana din Sibiu, Universitatea „Andrei Saguna” din Constanta, Universitatea „Danubius” din Galati, Universitatea „Athenaeum” din Bucuresti si Universitatea Romano-Americana din Bucuresti.
Potrivit MECTS,
aceste rezultate sunt valabile pentru anul universitar 2011-2012. In acelasi timp, ministerul subliniaza ca,
potrivit HG nr. 789/2011, ierarhizarea programelor de studii se va realiza anual. Potrivit actului normativ,
la clasificare, respectiv ierarhizare, au participat toate universitatile si programele de studii universitare si master acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, de stat, particulare si confesionale.
____
Nota AvocatNet.ro: Lista cu universitatile care organizeaza programe de studii in domeniul contabilitate si calificativele pe care acestea le-au primit de la Ministerul Educatiei poate fi consultata in fisier atasat.
Comentarii articol (27)