Toate magazinele care comercializeaza produse susceptibile de a avea efecte psihoactive trebuie sa fie reautorizate potrivit unei legi publicate recent in Monitorul Oficial. Conform noilor reglementari, vanzarea acestor produse fara autorizatie se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 796 din 10 noiembrie 2011.
Potrivit legii, orice operator care desfasoara sau vrea sa desfasoare o activitate de comercializare de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, are obligatia sa solicite o autorizatie de la A.N.S.V.S.A., chiar daca scopul produselor nu este acela de a fi consumate. Autorizarea este necesara si in cazul in care operatiunile cu produse se desfasoara prin intermediul
mijloacelor electronice, se mai precizeaza in lege.
Documente necesare pentru obtinerea autorizatiei
Pentru a obtine autorizatia,
operatorul sau reprezentantul autorizat va depune la A.N.S.V.S.A o
serie de documente.
a) cerere de autorizare din care sa rezulte: numele, prenumele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul social al operatorului sau reprezentantului autorizat al acestuia, precum si denumirea produsului si scopul operatiunilor pentru care se solicita autorizarea;
b) caracteristicile calitative si cantitative ale tuturor constituentilor produsului, inclusiv denumirea comuna internationala, daca exista o asemenea denumire sau o referire la denumirea chimica relevanta;
c) evaluarea riscurilor psihoactive pe care le-ar putea prezenta;
d) descrierea metodei de fabricatie si de control utilizate de fabricant;
e) explicatiile privind masurile de precautie si siguranta ce trebuie luate pentru ca produsul sa nu fie sau sa nu poata fi recomandat pentru consum uman;
f) rezultatele testelor fizico-chimice, biologice sau microbiologice si toxicologice, dupa caz;
g) o macheta a ambalajului primar si, dupa caz, a ambalajului secundar, precum si modalitatea de utilizare recomandata;
h) dovada achitarii tarifului de autorizare;
i) orice alte documente sau informatii pe care le considera relevante pentru obtinerea autorizatiei.
De asemenea, pe langa aceste documente, solicitantul trebuie sa furnizeze in
recipiente sau ambalaje sigilate, mostre din produsul pentru care se solicita autorizarea.
Documentatia depusa si
mostrele furnizate de solicitant
vor fi analizate de A.N.S.V.S.A. si de specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii si din structurile specializate ale Ministerului Administratiei si Internelor pentru a vedea daca produsul are efecte psihoactive.
Cheltuielile necesare autorizarii si evaluarii sunt suportate de solicitant, potrivit legii.
Conform legii, marfa poate fi blocata sau retrasa de pe piata de catre imputerniciti legali ai Ministerului Sanatatii, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ai A.N.S.V.S.A. Totodata, ei pot interzice utilizarea produselor, dar si suspendarea activitatilor, publicitatii sau, dupa caz, inchiderea provizorie a spatiilor in care aceste operatiuni se desfasoara.
De asemenea, daca
operatiunile se desfasoara prin mijloace electronice, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), la sesizarea autoritatilor competente poate solicita furnizorilor de servicii de comunicatii electronice
blocarea accesului la continutul site-ului in cauza, in conditiile legii. In cazul in care operatiunile respective se desfasoara prin intermediul mijloacelor electronice, organele de control competente sesizeaza si MCSI, care solicita furnizorilor de servicii prin mijloace electronice blocarea accesului la continutul site-ului in cauza, in conditiile legii.
Nerespectarea de catre furnizorii de servicii prin mijloace electronice, a obligatiei de a bloca accesul la site in termen de 12 ore de la primirea solicitarii din partea MCSI va fi sanctionata cu amenda de la 50 mii lei pana la 100 mii lei.
Ce sanctiuni vor primi persoanele care comercializeaza produse cu efecte psihoactive?
Persoanele care comercializeaza produse cu efecte psihoactive, fara sa aiba autorizatie, vor fi pedepsite cu inchisoarea de la doi la opt ani.
De asemenea, cei care vand astfel de produse despre care puteau prevedea ca pot avea efecte psihoactive risca sa stea dupa gratii de la unu pana la trei ani.
In lege se mentioneaza ca persoanele care pretind sau disimuleaza ca produsele pe care le vand sunt autorizate vor fi si ele pedepsite cu inchisoarea de la 3 pana la 10 ani.
In situatiile in care comercializarea substantelor cu efecte psihoactive a avut ca rezultat vatamarea uneia sau mai multor persoane care necesita ingrijiri medicale, pedeapsa cu inchisoarea este cuprinsa intre 6 si 12 ani. Daca persoanele care au consumat substantele respective primesc ingrijiri medicale de peste 60 de zile, atunci pedeapsa pentru distribuitor creste de la 7 la 15 ani.
Mai mult decat atat, in lege se precizeaza ca in situatia in care comercializarea de produse cu efect psihoactiv a determinat decesul unei persoane, vinovatul poate primi o sentinta de condamnare de pana la 20 de ani de inchisoare.
Sanctiuni si pentru cei care refuza controalele
Potrivit legii privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei care impiedica personalul cu atributii de control din cadrul autoritatilor competente, sa isi desfasoare activitatea, risca amenzi si chiar inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani.
De asemenea,
publicitatea facuta oricaror produse, prin care se pretinde in mod credibil ca, prin consum, acestea produc efecte psihoactive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani, se mai spune in lege.
Comentarii articol (15)