Senatul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de lege privind combaterea vanzarii produselor cu efecte psihoactive, care prevede ca, dupa intrarea sa in vigoare, toate magazinele care comercializeaza produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sa fie reautorizate in conformitate cu noua lege, urmand ca vanzarea acestor produse fara autorizatie sa se pedepseasca cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Legea privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, initiat de Executiv, a fost adoptat cu 102 voturi "pentru" si o abtinere.
Saptamana trecuta, proiectul de lege a fost aprobat de Guvern.
„Fenomenul etnobotanicelor a capatat proportii mari in Romania si pentru a ne pune in siguranta copiii, tinerii in general, am luat decizia de a propune Parlamentului un proiect de lege extrem de dur pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei.
Legea prevede posibilitatea ca autoritatile statului – Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si organele de politie – sa adopte
masuri de precautie, precum
blocarea marfii, retragerea de pe piata, interzicerea utilizarii produselor, suspendarea activitatilor, publicitatii sau, dupa caz, inchiderea provizorie a locatiilor in care se desfasoara aceste operatiuni.
Actul normativ, realizat dupa model polonez, prevede obligatia ca, de la intrarea in vigoare a legii si publicarea normelor de aplicare,
toate magazinele care comercializeaza produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sa fie reautorizate.
"Astfel, in vederea autorizarii, toti operatorii economici care desfasoara sau urmeaza sa desfasoare activitati vor trebui sa depuna documentatii si mostre la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, care va analiza documentatia si va transmite laboratoarelor acreditate mostrele puse la dispozitie de operatori", a explicat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, in cadrul acelelasi sedinte.
Potrivit acestuia, dupa intocmirea unui buletin de analiza compozitia acelui produs va fi transmisa unui grup de specialisti din domeniul farmacologiei, toxicologiei si toxico-dependentei si de la Comisia de psihiatrie a Ministerului Sanatatii, numiti de Ministerul Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor, care vor spune daca acele componente ale produsului respectiv pot produce efecte psihoactive sau nu. De asemenea, cheltuielile necesare autorizarii sunt in sarcina solicitantului.
Ministrul Sanatatii a mai precizat ca, in cazul in care operatiunile supuse controlului sunt efectuate prin internet,
autoritatile statului vor putea solicita Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale sa intreprinda demersurile care pot fi efectuate conform legii pentru a bloca site-urile pe care se face publicitate la acele produse.
De asemenea, primul-ministru a declarat ca o parte importanta a legii se refera la incriminarea penala cu inchisoarea a acelora care realizeaza comertul cu astfel de produse.
Astfel, de exemplu, fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in condiitile prezentei legi, efectueaza operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infractiune si
se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
De asemenea, tot in categoria infractiuni se inscrie si
publicitatea facuta oricaror produse pretinzand in mod credibil ca prin consum acestea produc efecte psihoactive, fapta care se pedepseste cu
inchisoarea de la 1 la 3 ani.
„Sunt prevazute
sapte tipuri de infractiuni in actul normativ, care pot conduce pana la aplicarea unor sanctiuni cu
inchisoarea de pana la 20 de ani, daca comercializarea unor asemenea produse a avut ca efect decesul unei persoane”, a precizat Attila Cseke.
Totodata, infractiunile sunt propuse a fi in competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
“Pana la 15 mai au fost efectuate 315 controale pe intreg teritoriul tarii, pe acest domeniu specific pe care il putem denumi si plante etnobotanice, dar nu este o denumire tocmai corecta. In urma acestor controale au fost ridicate 2.619 probe din care 320 au fost pozitive, fiind puse in evidenta substante stupefiante aflate pe lista legii 143/2000, adica sunt droguri sau sunt droguri de mare risc, ori sunt asimilate acestor categorii. S-au acordat
amenzi in valoare de 1.618.200 de lei si a fost suspendata activitatea in 54 de magazine care comercializau asemenea produse, iar alte 108 astfel de magazine au fost inchise. Din datele pe care la avem, functionale ar mai fi 63 de magazine, este o reducere semnificativa in urma controalelor efectuate de institutiile abilitate ale statului, a magazinelor care comercializeaza asemenea produse. Au fost intocmite 331 de dosare penale in care sunt cercetate 476 de persoane, din care 62 de persoane in stare de retinere sau arest. Au fost depistate si ridicate peste 2 de kg de substante aflate sub control”, a mai adaugat ministrul sanatatii.
Legea va fi transmisa pentru dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.
Comentarii articol (10)