Desi inca de acum un an Parlamentul European a propus prelungirea concediului de maternitate la 20 de saptamani si alocarea unei indemnizatii echivalente cu salariul intreg al mamicii, reprezentantii Consiliului Europei considera ca actuala criza economica ar face imposibila adoptarea acestor masuri, informeaza un comunicat de presa al PE.
„Maternitatea nu trebuie vazuta ca o povara asupra economiei, ci ca un serviciu oferit societatii“, a spus, in cadrul dezbaterii, socialista portugheza Edite Estrela.
Potrivit eurodeputatului, pentru a atinge rata de angajare de 75% pentru femei, asa cum este stipulat in Strategia UE 2020, sunt necesare si alte masuri pentru reconcilierea intre viata profesionala si cea de familie. Astfel, este important ca statele membre sa deblocheze situatia si sa ajunga la o pozitie formala, pentru a putea incepe negocierile cu Parlamentul.
Reprezentantul Consiliului European, Rados³aw Mleczko, exista viziuni diferite intre Consiliul European si Parlamentul European, iar
Consiliul nu poate accepta 20 de saptamani de concediu platite integral, avand in vedere situatia economica actuala.
„Ambele institutii au acelasi scop, dar privesc in directii diferite, disputa este legata de mijloace”, apreciaza acesta.
Parlamentul si Consiliul sunt co-legislatori in acest dosar. Parlamentul si-a adoptat pozitia in prima lectura pe baza propunerii Comisiei si acum asteapta ca statele membre sa ia o decizie in cadrul Consiliului pentru ca textul sa evolueze spre a doua lectura.
Extinderea concediului de maternitate la 20 de saptamani, pe agenda PE din 2010
In urma cu un an, europarlamentarii au votat
in favoarea extinderii concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de saptamani. De asemenea, mamicile care isi iau concediu de maternitate
ar trebui sa primeasca salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, se arata in rezolutia adoptata.
In acelasi timp, in octombrie 2008, Comisia Europeana, a propus revizuirea legislatiei actuale (directiva 92/85), ca parte a "Pachetului de Conciliere" (a vietii profesionale cu cea de familie), conform Conventiei ILO privind protectia maternitatii din 2000. Una dintre modificarile aduse in discutie de CE se refera la plata integrala pentru primele sase saptamani ale concediului de maternitate, iar pentru restul perioadei, recomanda plata integrala.
Membrii Parlamentului au sustinut propunerea, insa din totalul concediului de maternitate, sase saptamani trebuie sa fie luate imediat dupa nastere.
Propunerea legislativa are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul sa introduca sau sa mentina reguli care sunt mai favorabile decat cele prevazute in directiva.
Legislatia din Romania prevede ca dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de
126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de
85% din medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Comentarii articol (1)