Concediul de maternitate platit integral s-ar putea prelungi de la 14 la 20 de saptamani, informeaza un comunicat de presa al Parlamentului European. De asemenea, concediul de paternitate ar urma sa fie platit o perioada de cel putin 2 saptamani.
Comitetul pentru Drepturile Femeilor din PE a votat cu 19 voturi pentru, 13 impotriva si o abtinere propunerea legislativa prin care concediul de dupa nasterea copilului ar urma sa fie prelungit cu sase saptamani.
Propunerea PE prevede ca salariatii aflati in concediu de maternitate sa primeasca acelasi salariu ca in ultimele luni de lucru.
De acelasi drept ar trebui sa beneficieze si tatii din statele membre. Astfel, pentru cel putin doua saptamani de la nasterea copilului, acestia ar avea posibilitatea de a-si lua concediu de paternitate, fara ca venitul lor sa fie afectat de interuperea muncii.
In acest context, PE recomanda statelor UE care nu au reglementat concediul de paternitate, sa aplice modificarile propuse de Comitetul pentru Drepturile Femeilor.
De asemenea, potrivit PE, si persoanele care adopta un copil in varsta de cel putin un an ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi.
Mai mult de atat, un concediu de maternitate mai lung ar putea fi acordat femeilor care nasc prematur, mamelor adolescente, mamelor care sufera de un handicap sau care au copiii bolnavi si femeilor care au doua nasteri succesive, intr-o perioada de 18 luni.
In acelasi timp, Comitetul pentru Drepturile Femeilor a adoptat un amendament prin care este interzisa concedierea femeilor insarcinate in perioada de la inceputul sarcinii si pana la 6 luni de la revenirea din concediul de maternitate.
Totodata, la intoarcerea din concediul de maternitate, femeile ar trebui sa ocupe acelasi post ca inainte de nastere sau un post echivalent cu acesta, iar, timp de 10 saptamani inainte de nastere, nu vor putea fi obligate sa munceasca noaptea. In acest sens, viitoarele mamici trebuie sa isi informeze angajatorul si sa prezinte certificate medicale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)