avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal imediat dupa CIC sau prelungire CIC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal imediat dupa CIC sau prelungire CIC?

Buna ziua,

as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu situatia mea, sa stiu ce drepturi am. Sunt insacinata in luna a 8-a cu cel de-al doilea copil, momentan sunt in CIC dar sunt sanse ca bebe 2 sa se nasca dupa ce primul face 2 ani (diferenta este de 2 saptamani). As dori sa stiu:

1. Daca bebe se naste dupa ce primul face 2 ani cum se calculeaza plata pentru concediu pre/postnatal (85% din ce venituri) si daca sunt obligata sa imi iau toate cele 126 de zile de concediu de maternitate. As mai vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in aceasta situatie?

2. Daca bebe se naste inainte ca primul sa faca 2 ani mai sunt obligata sa intru in concediu postnatal sau se merge in prelungire CIC pentru al doilea copil?
Mai beneficiez de acordarea unui salariu mediu pe unitate conform articolului Art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de acest drept. Eu sunt inca salariata in cadrul firmei numai ca am contractul suspendat.
Cum se calculeaza indemnizatia de creste copil in aceasta situatie?

Stiu ca sunt multe intrebari dar nu a reusit nimeni sa imi dea un raspun bazat pe un cadru legal si vreau sa stiu la ce sa ma astept in cele 2 situatii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 23:13, 2 Iulie 2010
La prima intrebare nu sunt sigura si prefer sa las pe altcineva sa raspuna.
Este posibil sa primiti 85% din media veniturilor, dar este la fel posibil ca perioada de CIC sa se ia in considerare cu 600ron. Nu sunt sigura.

Daca nasteti inainte ca primul sa faca 2 ani puteti pur si simplu prelungi concediul pana cand face cel de-al doilea 2 ani. Primiti aceasi indemnizatie. Financiar e varianta cea mai buna.
Indiferent cand nasteti trebuie sa primiti salariul mediu pe unitate bonus pentru nastere. Chair daca nu reveniti la servici nici o zi.

Ceva e clar, daca bebe este dezvoltat bine si doreste sa vina cu 2 saptamani prematur, financiar este cel mai bine.
Va doresc bebe sanatos si nastere usoara.
Daca pun in aplicare modificarile de ultima ora, nu conteaza cand nasteti, tot 600ron o sa primiti.

Pre-postnatal nu sunteti obligata sa luati deloc. Dar daca intrati in pre-post, veti fi obligata sa stati minim 42 de zile dupa nastere si apoi sa intrati in CIC2.
1. Daca a doua nastere are loc inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani veti primi aceeasi indemnizatie ca la primul copil, pana cel de al doilea face si el 2 ani.

2. In aceasta situatie nu mai aveti nevoie de concediu de maternitate dar trebuie sa procedati astfel:
- faceti o cerere la angajator de prelungire a suspendarii CIM pana implineste si al doilea copil 2 ani(la cerere atatsati o copie dupa certificatul de nastere):
- la Primarie (sau unde ati dus dosarul pentru CCC pana la 2 ani) duceti copie dupa certificatul de nastere si vi se prelungeste CCC si indemnizatia aferenta.

3. In timpul CCC pana la 2 ani sunteti inca sub CIM cu angajatorul, chiar daca nu primiti salariu.dar veti primi un salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului.

4. Va redau din Normele de aplicare a OUG148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
...
5. In cazul in care veti naste dupa ce primul copil implineste 2 ani veti proceda astfel:
- cerere catre angajator de incetarea a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM;
- intrati in concediu de maternitate si dupa 42 de zile de la nastere intrati in CCC pana la 2 ani si procedati asa cum ati procedat la primul CCC. Nu sunteti obligata sa luati concediu de maternitate 126 de zile ci numai perioada intre data cand primul copil implineste 2 ani si data cand intrati in CCC pentru al doilea copil;
- in cele 12 luni premergatoare nasterii(pentru al doilea copil) intra si perioada cat ati fost in CCC pentru primul copil, asa cum spun Normele deaplicare a OUG 148/2005:
Art.4 (7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
q) a beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

6. Pentru perioada cat ati fost in CCC se ia in calcul suma primita ca indemnizatie.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspuns.

Imi puteti spune si cum se va calcula concediul de maternitate pentru al doilea copil. Am inteles ca se calculeaza astfel:
Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

Problema e ca nu stiu ce inseamna veniturile pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in ultimile 6 luni daca eu am fost in CCC.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
moniquesro, utilizator
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate nu se mai calculeaza conform Legii 19/2000 (care s-a modificat) ci in baza OUG 158/2005.

2. Daca ati fi citit mai cu atentie ce am scris mai sus, la pct.5si pct.6, aveati si raspunsul la intrebarea dvs. Eu am scris asa:
Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art.4 (7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
q) a beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Pentru perioada cat ati fost in CCC se ia in calcul suma primita ca indemnizatie.
Multumesc frumos pentru raspuns, am crezut ca articolul respectiv se refera la calcularea indemnizatiei de crestere copil si nu pentru calcularea concediului de materniatate. Acum am inteles, multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza? byanca1984ro byanca1984ro Sunt in concediu crestere copil pana la 16.06.2016. Daca raman insarcinata in perioada urmatoare si trebuie sa nasc tot in iunie sau iulie dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil versus remuneratie concediu postnatal Roxmi Roxmi Buna ziua! Nu stiu pentru ce sa optez. Situatia este urmatoarea:In perioada 03.10.2014 - 01.09.2015 am fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului ... (vezi toată discuția)